Beč želi postati prvi grad u Evropi potpuno pokriven 5G mrežom

Programom finansiranja vrijednim 20 miliona eura Grad Beč sada osigurava da se brzo izvrše potrebna ulaganja u širenje mreže.

“Za Beč kao najbolji grad za život neophodna je dobra ponuda komunikacijske tehnologije. Uz širenje širokopojasne mreže pomoću optičke tehnologije, mobilna komunikacija jedno je od osnovnih obilježja koja čine izvanredno mjesto za život i savremenu poslovnu lokaciju s najnovijom tehnologijom. 5G je najnovija generacija mobilne mreže i mobilni internet postaje sve važniji. To primjećujemo i sada u krizi. Zato podržavamo brzo širenje 5G mrežu u Beču sa 20 miliona eura “, rekao je Peter Hanke, član gradske vlade za finansije i digitalizaciju.

“Digitalizacija je danas važnija nego ikad i može nam pomoći da bolje prevaziđemo ovu krizu”, naglašava Marcus Grausam, direktor A1 (Telekom Austria Group). “Dobro razvijene, stabilne širokopojasne mreže osnova su za iskorištavanje digitalnog potencijala, a 5G je ključna tehnologija za digitalizaciju poslovne lokacije. Početkom godine započeli smo s najvećom 5G mrežom, u Beču već postoji 60 lokacija. Za daljnje širenje, novi program finansiranja Grada Beča za korištenje vlastitih gradskih baznih stanica važan je doprinos 5G strategiji i digitalnoj budućnosti”, rekao je Grausam.

Program finansiranja uključuje antenske jarbole koje će početi s radom između 1. jula 2020. i 30. juna 2022. godine. Ovo vremensko ograničenje daje poticaj da se naročito brzo implementiraju investicije u 5G mrežu u Beču i da se na taj način prije drugih gradova napravi važan korak u pravcu potpune pokrivenosti.

Izvor: Eurocomm-PR-Sarajevo

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.