Bečka elektroprivreda “Wien Energie” osnovala Start-up d.o.o.

Osnivanjem “Smartworks Innovation GmbH & Co KG”, stopostotne kćerke firme “Wien Energie” i najvećeg austrijskog komunalnog preduzeća “Wiener Stadtwerke” osigurat će dugoročnu saradnju sa start-upovima. U fokusu su inovacije na teme energije, digitalizacije i pametnih gradova.

U prve dvije godine novoj firmi je na raspolaganju kapital od pet miliona eura, a planirane su investicije u visini do 500.000 eura po start-up projektu. Do sada je gradska elektroprivreda “Wien Energie” organizovala takmičenja za start-upove, tako da ulogu investitora smatraju logičnim slijedom. Prednost kod ulaganja imaju investicije u ranim fazama razvoja, dok start-upovi sa već ostvarenim udjelom na tržištu ne spadaju u ciljne projekte. Saradnja sa Wien Energie koja u dinamičnoj bečkoj regiji opslužuje dva miliona korisnika osim s finansijske strane, start-upovima otvara pristup postojećoj infrastrukturi, stručnosti i testnim korisnicima.

Među prva finansijska ulaganja ubraja se program inspekcije dronovima uz korištenje vještačke inteligencije “Smart inspections”. Na ovaj način mogući su potpuni nadzori vjetroelektrana, cjevovoda za daljinsko grijanje i fasada.

Drugi poduhvat “Wien Energie” je saradnja s firmom “Diggers Research GmbH” koja se bavi dekarbonizacijom u decentralizovanim okruženjima serverskih mreža s ciljem efikasnog i održivog korištenja toplotne energije.

Preuzeto: Eurocomm-PR Sarajevo

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.