Bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postaje elektrana

Projektom E_OS (Energie_Optimierung Schlammbehandlung), kojim će se omogućiti proizvodnja energije optimizacijom tehnologije obrade mulja, Beč ponovno postavlja nove međunarodne standarde koje već usvajaju i neki drugi svjetski gradovi. Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda uvijek su među najvećim komunalnim potrošačima energije, a to vrijedi i za bečko postrojenje Ebswien koje za pročišćavanje bečkih otpadnih voda godišnje troši oko 60 GWh ili 1 % ukupnih energetskih potreba grada Beča. Učinkovita upotreba energije sadržane u mulju, kao nusproizvodu prerade otpadnih voda, omogućit će postrojenju Ebswien da od 2020. proizvodi svu energiju potrebnu za pročišćavanje otpadnih voda iz kanalizacijskog plina. Tako će provođenjem projekta E_OS bečko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda postati elektrana, što će se pozitivno odraziti i na bečku klimatsku bilancu. Naime, zahvaljujući ovom projektu emisije CO2 će se od 2020. godine smanjivati za oko 40.000 tona godišnje. Ukupni troškovi ovog projekta procjenjuju se na oko 250 milijuna eura, a taj ogroman iznos u teškim gospodarskim vremenima još jednom potvrđuje odlučno djelovanje bečke gradske uprave u smjeru očuvanja okoliša i zadržavanja vodeće pozicije Beča kao grada s najvećom kvalitetom života na svijetu.

U postrojenje Ebswien svake sekunde stiže više od 6.000 litara otpadnih voda! Nakon 20 sati pročišćena se otpadna voda sliva u Dunav bez ikakvog utjecaja na kvalitetu riječne vode. No, tako kvalitetno pročišćavanje otpadnih voda zahtijeva i potrošnju velike količine energije od čega se najveći dio, oko dvije trećine ukupne potrošnje, troši na uklanjanje onečišćujućih tvari iz otpadnih voda. Ušteda energije je već godinama u središtu pozornosti uprave postrojenja Ebswien, a potrošnja je proteklih godina smanjena za oko 11 % i to primjenom projekta SternE kojim se dio potrebne energije nadomjestio korištenjem obnovljivih izvora energije. Postrojenje Ebswien je među prvima u Austriji još 2012. godine certificirao svoj sistem upravljanja energijom u skladu s normom ISO 50001, a sada će projektom E_OS napraviti još jedan veliki korak naprijed. Korištenjem energije sadržane u mulju kao nusproizvodu prerade otpadnih voda omogućit će se proizvodnja dovoljne količine obnovljive energije za potpuno napajanje postrojenja.

Projektom E_OS postrojenje Ebswien se od velikog potrošača energije tako pretvara u energetski pozitivno postrojenje koje će godišnje proizvoditi više energije nego što mu je potrebno za pročišćavanje otpadnih voda i time će znatno profitirati bečka klimatska bilanca – emisija CO2 će se smanjiti za oko 40.000 tona godišnje, što odgovara emisiji koja se proizvede tijekom 6.700 vožnji ličnih automobila.

Preuzeto sa: ekovjesnik.hr

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.