Bečlije svake godine kupe 400.000 prazničnih jelki

U subotu, 12. decembra u Beču se otvaraju prodajna mjesta sa prazničnim jelkama. Božićna drvca, grančice imele i drugi prirodni ukrasi se do 24. decembra mogu nabaviti na 282 lokacije.

Prodajna mjesta, cijene i poštivanje odobrene veličine, kontroliše Tržišni ured grada Beča, koji istovremeno apeluje na sve građane da se prilikom kupovine pridržavaju socijalne distance. Nakon praznika će se drveće kao i svake godine moći odložiti na sabirnim mjestima kako bi se kasnije toplinskom obradom iskoristilo za proizvodnju električne energije i opskrbu domaćinstava grijanjem.

U Austriji oko 2.500 proizvođača božićnih jelki nudi 2,5 miliona stabala. Danas je nemoguće zamisliti novogodišnje praznike bez jelke, što je prije 207 godina bilo sasvim drugačije. Naime, 1813. godine je “Geheimpolizei” (Tajna policija) izvijestila da se u Beču pojavila “nova varijanta” proslave Božića i to po uzoru na “berlinski model”. Tek tri godine kasnije, nakon što se supruga nadvojvode Karla, Henriette Alexandrine von Nassau-Weilburg, nije htjela odreći običaja iz svoje domovine, božićna drvca su prešla i u bečku tradiciju. Od 1830. godine drvca su prisutna i na božićnim sajmovima, a grad je bez njih postao nezamisliv. Bečlije od 1959. godine na trgu “Rathausplatz” podižu jednu od najljepših božićnih jelki i ta tradicija je preskočena samo 1986. godine zbog naglog odumiranja šuma.

Preuzeto: EurocommPR

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.