Bijelim krovovima protiv globalnog zagrijavanja

Bojenje krovova u bijelo može znatno ublažiti temperaturu u gradovima i smanjiti efekte globalnog zagrijavanja. Novo istraživanje NCAR-a sugeriše da bi farbanje krovova kuća u bijelo moglo pomoći društvu u borbi s klimatskim promjenama. Istraživanje je pokazalo da bijeli krovovi, bar u teoriji, mogu biti efikasna metoda za smanjenje vrućine u urbanim sredinama.

Gradovi su posebno osetljivi na klimatske promjene, jer su inače topliji od okolnih ruralnih područja. Asfaltni putevi, katranski pokrivači na krovovima i druge umjetne površine apsorbuju sunčevu energiju, stvarajući efekat urbanog ostrva vrućine, koji u prosjeku može podići temperaturu do tri stepena Celzijusa ili više u poređenju s ruralnim područjima. Bijeli krovovi reflektovali bi dio sunčeve energije i tako spustili temperaturu. Stvar funkcioniše po istom principu po kom je ugodnije nositi bijelu nego crnu majicu kad je toplo vrijeme.

Simulacije na računaru pokazale su da je moguće spustiti temperature za 33 posto ukoliko bi se krovovi kuća u gradovima obojili u bijelo.

Tokom studije korišćen je novi računarski model za simuliranje količine solarne energije apsorbovane ili reflektovane u urbanim površinama. Simulacije na računaru pokazale su da je moguće spustiti temperature za 33 posto ukoliko bi se krovovi kuća u gradovima obojili u bijelo. Efekt hlađenja bio bi posebno izražen danju, posebno ljeti. Autori naglašavaju kako njihova istraživanja treba gledati s hipotetskog stajališta. U stvarnom svijetu bi efekat hlađenja vjerovatno bio nešto slabiji, jer bi prašina i vremenski uslovi postepeno uzrokovali tamnjenje bijele boje, dok bi krovovi ponegdje ostali neobojeni zbog raznih otvora na njima.

Bijeli krovovi imali bi efekat hlađenja i unutar samih zgrada. To bi rezultovalo, u zavisnosti od lokalne klime, promijenom količine energije korištene za grijanje i hlađenje, što bi imalo posljedice na spoljašnju temperaturu i potrošnju fosilnih goriva povezanu s globalnim zagrijavanjem.

Istraživanje je pokazalo da bi neki gradovi imali više koristi od drugih što se tiče bojenja krovova. Sve bi zavisilo od količine krovova u gradu (više njih donosi i više koristi), njihove konstrukcije (ukoliko kroz njih prolazi mnogo toplote u unutrašnjost, manje su djelotvorni) i lokacije (bijeli bi imali veći uticaj u toplijim područjima). Istraživanja su pokazala da bi se zona Njujorka, na primjer, u ljetnim popodnevima mogla ohladiti skoro za jedan stepen Celzijusa.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.