čist i praktično neograničen izvor obnovljive energije.

U radu objavljenom u časopisu Nature Energy, naučnici sa Univerziteta u Kembridžu i Univerziteta Ruhr u Bohumu izneli su metodu dokazivanja principa razdvajanja molekula vode na njihove sastavne delove, vodonik i kiseonik, koristeći sunčevu svetlost.

Veštačka fotosinteza oponaša prirodnu fotosintezu i ima za cilj da proizvede održivi vodonik iz vode kroz tehnike razdvajanja vode, ali je obično ometana skupim, toksičnim ili neefikasnim katalizatorima “, rekao je Erwin Reisner, profesor energije i održivosti. „Pokušavamo uspostaviti novu liniju istraživanja kombiniranjem najboljih prirodnih i umjetnih svjetova i uzeti najefikasnije i brojnije biološke katalizatore, kao što su enzimi, te ih kombinirati sa sintetičkim materijalima u solarnim uređajima za najučinkovitiju sintezu solarnog goriva.”

Mnogisu vodonik reklamirali kao gorivo budućnosti i već se koriste u nekim vozilima i drugim kontekstima. Za razliku od fosilnih goriva, vodonik je neverovatno bogat s obzirom da se može izdvojiti iz bilo kojeg vodenog tijela – na primjer okeana. Ne proizvodi gasove staklene bašte ili druge zagađivače. Jedini nusprodukti vodikovog goriva su voda i toplota.

Međutim, u ovom trenutku, fosilna goriva se spaljuju kako bi se osigurale velike količine energije potrebne za stvaranje goriva sa vodikom. Potreba za skalabilnim i pristupačnim rješenjem za nulte emisije za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora je važno ako želimo zaustaviti sagorijevanje fosilnih goriva. Najnovija tehnologija polu-umjetne fotosinteze je jedan od nekoliko različitih pristupa koje predlažu znanstvenici širom svijeta u pokušaju rješavanja ovog problema.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.