Čovjek proizvodi stoput više CO2 nego svi vulkani na svijetu

Vulkani doprinose emisiji CO2, no njihov udio u tomu puno je manji od ljudskoga. Ukupna količina ugljikova dioksida koju emitiraju vulkani godišnje iznosi samo oko 0,3 do 0,4 gigatona, što je malen udio u odnosu na 37 gigatona, koliko ga je samo tokom 2018. godine proizvela ljudska aktivnost.

“Klimatski skeptici često ističu da vulkanska aktivnost vjerojatno najviše zagađuje zrak te da je najodgovornija za emisiju CO2, no to jednostavno nije tačno”, ističe Marie Edmonds, profesorica vulkanologije i petrologije na Queens’ Collegeu, Cambridge.

U nizu studija objavljenih u časopisu Elements, tim od 500 naučnika okupljenih u sklopu grupe Deep Carbon Observatory (COD) detaljno opisuje kako se ugljik skladišti, emitira i ponovno absorbira u prirodnim procesima ili ga stvaraju ljudi.

Oni tvrde da samo 0,2 posto zemaljskog ugljika (oko 43 000 gigatona) se nalazi iznad površine oceana, zemlje i atmosfere, a ostatak ili više od 1,85 milijardi gigatona pohranjen je u Zemljinoj kori, plaštu i jezgri.

Mjereći prisutnost određenih izotopa ugljika u uzorcima stijena COD je ustanovio da je tokom 500 milijuna godina naš planet stotinama hiljada godina uspijevao izregulirati razinu CO2, glavnog stakleničkog plina. Izuzetak su “golemi poremećaji” ugljikova ciklusa, poput velikih vulkanskih erupcija ili uticaja meteorita koji su rezultirali izumiranjem dinosaura.

No uticaj industrijske civilizacije sada uzima neuporediv danak.

“Količina ugljikova dioksida koji se ispuštena u atmosferu kao posljedica ljudske aktivnosti, u posljednjih je deset do dvanaest godina proporcionalna ovakvim katastrofalnim promjenama kakvi su se događali u Zemljinoj prošlosti”, rekla je Edmonds.

Kaže da je Zemlja već prošla kroz veće koncentracije CO2 nego što su ove današnje, no to je bilo u vrijeme golemih poremećaja. Upozorava da su nakon toga prošle stotine hiljada godina potrebne da se dosegne ista razina.

“Klimatski skeptici uvijek kažu da će naš planet uspjeti postići ravnotežu. To je istina, no ne u vremenskom razdoblju relevantnom za ljude”, zaključili su naučnici.

Preuzeto sa: hr.n1info.com

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.