Danski univerzitet usavršava izradu solarnih panela u boji

Vođa istraživačkog dijela projekta Peter Poulsen, iz DTU Fotonik, kaže da, između ostalog, ispituju da li solarni paneli mogu biti obojeni bez narušavanja njihovih performansi. Potrošnja energije u zgradama čini skoro 40% ukupne potrošnje energije u Danskoj, pa je integracija solarnih ćelija u građevinske materijale sve važnija kako bi ova zemlja postala nezavisna od fosilnih goriva do 2050.

Nova metoda bojenja

Mnogo različitih metoda bojenja solarnih ćelija već je testirano – i u Danskoj i u inostranstvu. Problem je u tome što bojenje može da smanji kapacitet solarnih ćelija da prihvate sunčevu svjetlost. Poulsen kaže da je firma Danish Solar Energy Ltd. razvila novu metodu za proizvodnju obojenih solarnih panela. Metoda podrazumijeva postavljanje solarnih ćelija iza posebnog prozirnog filma koji ih pokriva, veoma malo utiče na njihove performanse, a može da se oboji u željenu boju. Cilj istraživanja je da se ova metoda usavrši, ističe Poulsen.Učesnici projekta se nadaju da će na kraju imati novu vrstu solarnih panela koji se mogu prilagoditi različitim zahtjevima većine zgrada i kupaca.

Da bi novo rješenje zadovoljavalo i estetske standarde u projekat su uključene i arhitekte. Sa novom vrstom solarnih panela moguće je, na primjer, osmisliti logo kompanije sa ugrađenim solarnim ćelijama, tako da logo obezbjeđuje energiju zajedno sa ostatkom krova, a da solarni paneli ne budu vidljivi. Poulsen kaže da je to ideja koju žele da ostvare. Cilj je da se dobiju solarne ćelije koje se mogu obojiti tako da budu slične različitim građevinskim materijalima i da mogu da se prilagode gotovo svim zgradama. Poulsen kaže da projekat uključuje i kombinovanje obojenih solarnih panela sa izolacijom, pri čemu su solarne ćelije opremljene tako da se spriječi gubitak energije.

Nova laboratorija testira rješenja

Projektna rješenja testiraju su u novoj laboratoriji za solarne ćelije koja je upravo izgrađena u DTU Risø Campus kako bi se istraživačima i privredi omogućilo da razvijaju, naprave i testiraju solarne panele svih vrsta i veličina. Danska se ne može takmičiti u proizvodnji jeftinih solarnih ćelija, ali može da doprinese tehnološkim rješenjima za budućnost kada je riječ o rješenjima za integrisanu gradnju. Poulsen kaže da ova zemlja ima jake kompanije i široko znanje koje od Danske može napraviti lidera u ovoj oblasti ako svi rade zajedno. Sada postoje i optimalni uslovi za testiranje rješenja u novoj najsavremenijoj laboratoriji, dodaje on. Poulsen očekuje da novi solarni paneli u boji budu spremni do 2020. godine.

Preuzeto sa: balkangreenenergynews.com

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.