Dizajneri pretvaraju plastično smeće u prava mala bogatstva

Svjetski dizajnerski ulažu velike napore da se uhvati u koštac sa plastičnim zagađenjem – tako što recikliraju odbačene predmete u poželjne jednokratne dizajnerske dijelove.

Jedan ekspert za umjetnost u Milanu pokrenuo je inicijativu nazvanu “Guiltless Plastic” na Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu, izloživši jedinstvene komade od reciklirane plastike vrhunskih dizajnera i nadajući se da će inspirisati širi pokret.

Galeristkinja Rossana Orlandi organizovala je izložbu „RO Plastic – Master's Pieces“ originalnih predmeta izrađenih od plastičnog otpada od strane  australskog dizajnera Brodie Neilla, talijana Piero Lissonia i nizozemskog dizajnera Pieta Hein Eeka.

Cilj je da se skrene pažnja na potencijal za transformaciju i prenamjenu reciklirane plastike, koja je velikim dijelom iskorištena direktno iz mora.

Patricia Urquiola, španska dizajnerica sa sjedištem u Milanu, napravila je “Wasting Time Daybed”, krevet od upcycled plastike. Baza kreveta napravljena je od aglomerata šarene reciklirane PET plastike, ostali dijelovi su izrađeni od recikliranih boca za piće, a prekriven je plavim i sivim post-potrošnim tekstilom.

Na fotografijama se mogu vidjeti i stolice od reciklirane plastike, stolovi,  zatim setovi posuda, vaza i lampi.

Izvor: apnews

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.