Ekološke patike izrađene u potpunosti od biljaka

Cipele izrađene od recikliranih plastičnih boca umjesto poliestera na bazi fosilnih goriva postaju sve češće. Ali, jedan holandski startup koji izrađuje patike za trčanje, tvrdi da je bolje započeti s upotrebom biljaka. Zen Running Club je firma koja izrađuje patike za trčanje od materijala poput šećerne trske i eukaliptusa. Suosnivač startupa Richard Rusling je saglasan da je recikliranje izvrsno za okolinu, međutim, smatra kako recikliranje produžava našu zavisnot o plastici, dugoročno.

Startup je odlučio koristiti obnovljive materijale, pažljivo provjeravajući sve svoje izvore. „Kako su naši glavni materijali izrađeni od održivih izvora, naš ekosistem uključuje sadnju drveća za posebnu berbu i ponovnu sadnju. Ovaj postupak može nadoknaditi, pa čak i nadmašiti ugljični otisak transporta i proizvodnje naših materijala”, kaže Rusling.

Srednji đon patika izrađen je od mješavine šećerne trske i algi, a đon od prirodne gume. “Šećerna trska dolazi iz upravljanog izvora, alge su dio programa koji čisti izvore vode u zemljama u razvoju, a prirodna guma je bez aditiva ili petrohemikalija,”, objašnjava Rusling. Na kraju svog vijeka trajanja, cijela se cipela može sigurno razgraditi.

Firma se trenutno priprema za proizvodnju modela Kickstarter, dok testira konačne prototipove sa sportistima – očekuje da će početi isporučivati ​​prve patike u januaru sljedeće godine.

Preuzeto: hocu.ba

Ova objava je dio projekta „Green Rural Interethnic Development“, koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.