Energija kao krv: Ovaj objekat mogao bi da bude tijelo i mozak budućih gradova

Računski centar nazvan The Spark je održivi objekat, prilagodljiv širokom spektru upotrebe, čije dimenzije se mogu skalirati u zavisnosti od lokacije na kojoj bi bio izgrađen. Projekat je dizajniran kao odgovor na sve veći globalni rast digitalnih podataka koje je potrebno negdje uskladištiti. Iako na skladištenje digitalnih podataka gledamo kao na jedan veliki imaginarni „oblak“, zapravo podaci se moraju smjestiti u računskim centrima izolovanih od urbane strukture gradova i povezani sa njima pomoću optičkih kablova. Odgovor na kraju trebaju da daju arhitekte jer se svi računski centri, na kraju krajeva, moraju smjestiti pod krov. Kako to najpogodnije izvesti? Evo jednog energetski efikasnog riješenja!

Računski centar zasnovan je na principu krvotoka, gdje je krv energija nastala u data centru i koja bi kružila kroz objekte

The Spark je osmišljen kao dio energetski pozitivnih gradova budućnosti, zvanih Power City, koji bi proizvodili više energije nego što bi mogli da potroše, piše ArchDaily.

Tim dizajnera iz Snohette opisuje The Spark kao „tijelo i mozak“ u Power Cityju, gdje mozak predstavlja prostor skladištenja podataka, dok je tijelo kružni energetski koncept računskog centra. Kružni energetski koncept The Sparka zasnovan je na principu krvotoka u ljudskom tijelu, gdje je krv energija nastala u data centru i koja bi kružila kroz objekte grada i infrastrukturu. Pošto bi ona povremeno slabila tokom prolaska kroz škole, bolnice, stambene objekta i sportske objekte, „krv“ bi se ponovo vraćala u data centar na zagrijavanje.

Smanjenje potrošnje energije za 40%

„Energija koja se stvara zagrijavanjem u računskom centru predstavlja ogroman neiskorišteni potencijal. Efikasnim i održivim korištenjem viška energije, koja bi u suprotnom bila bačena, možemo napojiti objekte iz našeg okruženja.“, rekao je Kjetil Tradal Thorsen iz Snohette.

The Spark će biti u stanju da smanji potrošnju energije centra za 40%, što je zasigurno značajna količina imajući u vidu činjenicu da 2% efekta staklene bašte stiže isključivo od računskih centara širom svijeta.

Prvi energetski pozitivan grad na svijetu

Na projektu The Spark, Snohetta su radili u saradnji s kompanijama MIRIS, Skanska, Asplan Viak, i Nokia. Prvi pilot projekat biće izveden u Liseparkenu, u Norveškoj, gdje će potencijal ovog računskog centra biti u potpunosti testiran. Ukoliko se pokaže kao uspiješan projekat, Liseparken će postati prvi energetski pozitivan grad na svijetu.

Rendering: Snøhetta

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.