Energy Vault – skladište energije od betonskih blokova i kranova

Ovu inovativnu tehnologiju skladištenja energije izumio je švicarski startup Energy Vault u koji je nedavno japanska multinacionalna kompanija Softbank Group uložila 110 miliona dolara.

Zašto je potrebno skladištenje energije?

Obnovljiva energija je sada široko dostupna i pristupačna, ali OIE, poput vjetra i sunca, ne mogu da bez prestanka isporučuju energiju mreži. Nepredvidivost u proizvodnji i varijabilnost zbog oslanjanja na faktore poput vjetra i sunčeve svjetlosti znače da OIE nisu u stanju da u potpunosti zamjene proizvodnju iz fosilnih goriva.

Rješenje:
Energy Vault je tvorac dugoročnih rješenja za skladištenje energije zasnovanih na gravitaciji i kinetičkoj energiji. Ovo rješenje ne zavisi od topografije ili specifične geologije terena. Njihova tehnologija je inspirisana reverzibilnim HE koje se oslanjaju na gravitaciju i kretanje vode za proizvodnju električne energije.

Kako navode u ovom startupu, blokovi, čija je cijena koštanja niska, u kombinaciji sa patentiranim dizajnom i kontrolnim softverom, omogućili su im da obezbjede sve prednosti reverzibilnih HE, ali po mnogo nižoj cijeni, početnoj veličini postrojenja i bez potrebe da se traži odgovarajuća lokacija.

“Naša inovativna tehnologija skladištenja energije omogućava OIE da neprekidno isporučuju baznu energiju po nižim cijenama od fosilnih goriva”, navodi Energy Vault.

Tehnički detalji

– Blokovi teški 35 tona podižu se kako bi se napravila kula; njihovo podizanje na određenu visinu predstavlja skladištenje energije

– Blokovi se zatim spuštaju na zemlju, a kinetička energija se pretvara u električnu energiju

– Posebno dizajnirani upravljački softver osigurava da se blokovi svaki put postave na pravo mjesto

– Skladište je modularno i fleksibilno u odnosu na snagu elektrana, sa kapacitetom skladištenja od 20-35-80 MWh i 4-8 MW neprekidne isporuke 8-16 sati.

Računica koja potpuno mijenja pravila igre

U kombinaciji sa sunčevom i energijom vjetra, čija je cijena niska, skladište Energy Vault postiže dosad neviđeni svedeni trošak isporučene električne energije (LCOED) ispod 6 eurocenti po kWh uz neprekidnu isporuku i mogućnost potpunog pražnjenje skladišta.

Kako se navodi na portalu startupa Energy Vault, u poređenju sa postojećim stacionarnim rješenjima za skladištenje energije – prije svega hemijskim baterijama – njihovo rješenje pruža održivu alternativu koja se ne degradira tokom vremena i ima konkurentne performanse sa efikasnošću između 80% i 90% – i to sa znatno nižim početnim CAPEX-om i svedenim troškovima po kWh.

Preuzeto sa: balkangreenenergynews.com

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.