EU ne odobrava državno jamstvo za TE Tuzla 7

Energetska zajednica EU pozvala je u četvrtak bosanski regionalni parlament da ne odobri vladino jamstvo za zajam China Exim banke koji je osmišljen kako bi pomogao elektroprivredi EPBiH izgraditi blok 7 u elektrani na ugalj u Tuzli. Jamstvo pokriva 85% ukupne vrijednosti ugovora vrijednog 614 miliona eura potpisanog prošle godine za najveće ulaganje u poslijeratnu energetsku infrastrukturu BiH.
Dioničari EPBiH odobrili su ovaj mjesec, ali ga ipak mora odobriti parlament autonomne bošnjačko-hrvatske federacije. Energetska zajednica, međunarodno tijelo koje su osnovale EU i osam zemalja članica koje su teže za proširenje energetske politike bloka na buduće članove, reklo je da jamstvo može predstavljati nezakonitu državnu pomoć i da bi glasovanje trebalo staviti na čekanje sve dok slučaj ne bude pravilno istražen.
„Takvo odobrenje može dovesti do dugotrajnih i skupih postupaka povrata. Osim toga, tajništvo (Energetska zajednica) možda će morati pokrenuti prekršajne postupke protiv Bosne i Hercegovine ”, kazao je njegov šef Janez Kopač u pismu parlamentarcima koji su bili dostupni Reutersu.
Taj potez uslijedio je nakon žalbe skupina za zaštitu okoliša koje su se protivile projektu. Oni su optužili vladu bošnjačko-hrvatske federacije da pokušava progurati sporazum kroz parlament prije nacionalnih i regionalnih izbora u Bosni.
“Blok 7 je taj koji će u budućnosti zamijeniti blokove 3, 4 i 5 i već ugašene blokove 1 i 2. Bez njegove izgradnje niti bismo mogli zatvoriti elektroenergetsku bilancu unutar BiH, niti bismo mogli podmiriti vlastite potrebe za električnom energijom. Ovi postojeći blokovi svakako moraju biti ugašeni do 2023. godine. Vrlo teško bi bilo sačuvati i radna mjesta u industriji uglja, koja je vrlo razvijena u Tuzlanskom kantonu”, rekao je prije par mjeseci Senad Salkić, zadužen za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.