EU: Većina članica nije na putu da smanji zagađenje vazduha do 2030.

Osim ovog izveštaja, EK je objavila i konsultantsku analizu svih nacionalnih programa za kontrolu zagađenja vazduha i projekcija emisija.

Članice EU moraju pojačati napore u svim sektorima

Ovi programi su glavni instrument kojim članice EU moraju da osiguraju ispunjavanje obaveza za smanjenje emisija za period 2020-2029. i za period poslije 2030.

Članice moraju pojačati napore u svim sektorima kako bi osigurale da njihovi građani mogu da udišu čist vazduh, čime se sprječavaju respiratorne bolesti i prerani smrtni slučajevi uzrokovani zagađenim vazduhom, objavila je EK povodom objavljivanja izveštaja.

Jedan od najvećih problema širom EU su nedovoljno dobre mjere za smanjenje emisija amonijaka

Dodatne mjere su naročito potrebne u poljoprivredi za smanjenje emisija amonijaka, što je najčešći i najveći izazov u ​​sprovođenju NEC Direktive širom EU.

Primjena propisa o čistom vazduhu predstavlja ključni doprinos planu o nultom zagađenju za životnu sredinu bez otrova koju je EK najavila u Evropskom zelenom planu i povezanim inicijativama.

Nikada nije bilo bolje vrijeme za promjene

Virginijus Sinkevičius, komesar EU za okoliš, ribarstvo i okeane, izjavio je da je širom Evrope previše građana i dalje u opasnosti zbog vazduha koji udišu. On je istakao da su potrebne efikasnije mjere za smanjenje zagađenja u brojnim članicama EU i za rešavanje emisija u vazduhu u svim sektorima, uključujući poljoprivredu, saobraćaj i energetiku.

Nikada nije bilo bolje vrijeme za ove promjene: ulaganje u čistiji vazduh znači ulaganje u zdravlje građana, u našu klimu i to je inicijalna kapisla koja je potrebna ekonomiji EU, naveo je Sinkevičius.

Preuzeto: Balakan Green Energy News

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.