Europska unija glasala za zabranu plastike za jednokratnu upotrebu do 2021. godine

Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu uključuju sve što se koristi samo jednom i potom baca. Neki od ovih proizvoda mogu se reciklirati, no rijetko se recikliraju pa završe u našim morima, oceanima i na odlagalištima. Jednokratna plastika uključuje predmete kao što su: slamke, kesice, vreće za smeće, plastično posuđe…

Riječ je o predmetima kojima treba nekoliko stotina godina da propadnu u oceanima i morima, a što je još gore, drastično se miješaju u morski život. 70% cjelokupnog morskog otpada sastoji se od plastike za jednokratnu upotrebu, navodi Europska komisija.

Nakon javnog istupanja i podizanja svijesti o tom pitanju – što znači da trebamo djelovati brzo, održano je glasanje u Europskom parlamentu i ogromna većina zalagala se za  ovu zabranu do 2021. godine.

Jedan zastupnik Europskog parlamenta rekao je da ako se ništa ne poduzme, “do 2050. u oceanima će biti više plastike nego ribe”

Uz zabranu za jednokratnu plastiku do 2021. godine, upotreba plastike za koju trenutno ne postoje alternative, poput ambalaže za hranu, također će se treba smanjiti za 25 posto do 2025. te 90 posto spremnika za piće također se trebaju prikupiti i reciklirati do 2025. godine.

“Usvojili smo najambiciozniji zakon protiv plastike za jednokratnu upotrebu”, izjavio je zastupnik Europskog parlamenta Frédérique Ries, koji stoji iza prijedloga zakona, te dodao kako je ova odluka bila nužna kako bi se zaštitio morski okoliš i smanjili troškovi štete koja se pripisuju plastičnom zagađenju u Europi, a koji se procjenjuju na 22 milijarde eura do 2030.

Preuzeto sa: Mreža za izgradnju mira

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.