Fabrika najpoznatijih napolitanki zagrijava 600 stanova

Beč već odavno nije samo kulturno i privredno središte, već i centar svijeta kad je riječ o novim tehnologijama i interesantnim rješenjima za održivi razvoj.

 

Tako je glavnom gradu Austrije poznati proizvođač napolitanki Manner u saradnji sa bečkim preduzećem za snabdijevanje energijom “Wien Energie” početkom prošle godine u pogon pustio postrojenje koje zagrijava 600 domaćinstva u 17. bečkom okrugu. Wien Energie i Manner se na taj način zajedno zalažu za energetski efikasan sistem grijanja.

U jednoj minuti u peći se ispeku vafle za ukupno 450 šnita. Zrak se nakuplja u cijevima te se putem ventilatora transportuje na krov fabrike. Vrućim zrakom se potom zagrijava voda koja se ubacuje u bečku toplotnu mrežu u dužini od 3,5 km i koristiti za grijanje stanova.

 

“Saradnja između gradskog preduzeća Wien Energie i poznatog bečkog proizvođača napolitanki je tipičan primjer inovativnih energetskih rješenja u našem gradu. Tvornica napolitanki ulaganjem u nova postrojenja smanjuje emisiju CO2 u Beču za dodatnih 1.000 tona godišnje, što odgovara emisiji ugljikovog dioksida 240 porodičnih kuća”, izjavila članica bečke gradske vlade za zaštitu okoliša, Ulli Sima.

Ideju o korištenju viška toplote iz proizvodnje vafli nastala je u razgovoru uprave fabrike sa predstavnicima Wien Energie. Stav ovog preduzeća je bi mnoge druge fabrike u gradu trebale slijediti isti primjer.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.