Francuska: Posljednje zbogom plastičnim štapićima za uši

Plastični štapići za uši koriste se u nezamislivo velikim količinama te se često ubrajaju među proizvode koji su najveći i najopasniji izvor onečišćenja okoliša. Zato su mnogi ekološki osviješteni francuski potrošači s odobravanjem dočekali vijest o njihovoj zabrani.

Naime, procjenjuje se kako u kanalizacijskim odvodima, ali i na obalama i u svjetskim morima godišnje završi nevjerojatna količina od oko 1,2 miliona tona ovog opasnog otpada.

Zahvaljujući primjeni zakona koji je francuska Narodna skupština usvojila još 20. 7. 2016., francuski kupci više neće imati mogućnost kupnje ovog proizvoda jer će se od 1. 1. 2020. na policama francuskih trgovina moći prodavati isključivo štapići koji su u potpunosti izrađeni od pamuka.

I sami ljekari već duže vremena upozoravaju kako su štapići za uši zapravo vrlo štetni za zdravlje ljudi, a njihova se upotreba preporučuje isključivo za čišćenje vanjskog dijela uha. No, neprimjerenim korištenjem ljudi ugrožavaju svoje zdravlje i riskiraju ozljedu bubnjića.

S gledišta zaštite okoliša, plastični štapići za uši su uzrok velikog okolišnog problema jer ih mnogi potrošači nakon upotrebe neodgovorno bacaju u WC šolje. Štapići na taj način dospijevaju u kanalizaciju, ali i dalje u mora i rijeke.

Zbog toga su ovi proizvodi prava noćna mora za komunalne firme koje se bave pročišćavanjem otpadnih voda, jer ih se vrlo teško uklanja kada dospiju na rešetke pročišćivača.

Podsjetimo, na izbacivanje plastičnih štapića za uši s polica svojih trgovina još su se ranije odlučili neki veliki britanski trgovački lanci, ali Škotska je ipak prva u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je uvela zabranu njihove proizvodnje i prodaje.

Također, u skladu s naporima za smanjenje korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, s plastičnim štapićima za uši su se od 1. 1.2019. oprostili i Talijani.

Preuzeto sa: Ekovjesnik. hr

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.