Gradovi u kojima prevoz plaćate plastičnim flašama

Neki gradovi svoje građane nagrađuju kartama za javni prevoz ako u zamjenu donesu plastične flaše.

1. Peking ima posebne automate u metrou koji prihvataju plastične flaše kao metod plaćanja.

Foto: Pixabay

2. Kartu za autobus u nekim indonezijskim gradovima možete da platite plastičnim flašama. U Surabaji dobijate dva sata vožnje autobusom za recikliranje flaša.

Foto: Shutterstock

3. U Istanbulu stanovnici mogu da razmjenjuju plastični otpad za kredit na kartici metroa ili nekog drugog oblika javnog prevoza.

Foto: Pixabay

4. Sidnej takođe ima automate za recikliranje flaša, a nakon ubacivanja plastike zauzvrat izbacuje karte za autobus ili bioskop.

Foto: Pixabay

Iako mnogi upozoravaju da bi ovo moglo da dovede do povećanja kupovine pića u plastičnim flašama, takve opasnosti vjerovatno nema jer ljudi ionako kupuju sokove i vodu, pa bolje da se flaše recikliraju nego da završe u prirodi.

IZVOR: b92.net

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.