Hapšenja u vrhu vlasti u Hrvatskoj otvorila pitanja korupcije u sektoru zelene energije u regionu

Paralelno sa ovim skandalom i u drugim zemljama regiona izbili su brojni drugi nakon ogromnog broja žalbi lokalnog stanovništva  i reakcija aktivista na neregularnosti i slučajeve korupcije u projektima zelene energije, a najviše malih hidroelektrana.

Gnev u javnosti oko istrage trgovine uticajem u razvoju vjetroelektrane Krš-Pađene bacio je jače svjetlo na pitanje korupcije i nanošenja štete okolišu u poslu proizvodnje zelene energije u balkanskim zemljama. Najviše kontroverzi odnosi se na hidrocentrale, pogotovo male hidroelektrane, ali izgleda da nijedna oblast u energetici nije imuna na davanje i primanje mita.

Čini se da u svim skandalima ima naznaka i korupcije i uništavanja prirode. Imaju još jedan zajednički faktor – ljude iz lokalne ili državne vlasti.

Istraga stavila ministra u centar pažnje

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić tvrdi da je njegova raniju odluku da vlasnika najveće vjetroelektrane u Hrvatskoj oslobodi obaveze dobijanja procjene prihvatljivosti prošla dvije sudske instance. Dodao je da se ministarstvo prethodno konsultovalo sa državnim tužilaštvom i da je postupano tako da se izbjegne tužba.

Nakon hapšenja sada već smijenjene državne sekretarke i ranije gradonačelnice Knina Josipe Rimac zbog sumnje da je zloupotrebila ovlaštenja tako što je pogurala izgradnju vjetroelektrane Krš-Pađene, Ćorić je još kazao da je njegova funkcija sada u rukama šefa njegove partije i predsjednika vlade Andreja Plenkovića.

Odluka se poklapa sa još 14 takvih rješenja tokom deset godina prije toga i ona tada nikome nije mogla da pogoduje, izjavio je ministar. Rimac i Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, privedeni su zbog navodne manipulacije dokumentima s ciljem omogućavanja Milenku Bašiću i njegovoj firmi CEMP da dobiju podsticaje. Taj stimulans se finansira preko računa za struju.

Europska komisija navodi da je Hrvatska “sistematski izbjegavala da pravilno primijeni” Direktivu o staništima

Pogon Krš-Pađene od 142 megavata nalazi se u Dalmaciji i skoro je završen.

Europska komisija je prošlog mjeseca upozorila Hrvatsku da se slijedi odredbe iz Direktive o staništima u pogledu procjene uticaja projekata vjetroparkova na područja iz mreže Natura 2000 tako da sačuvaju nepovrijedivost. Država je “sistematski izbjegavala da pravilno primjeni” propis tako što je dozvoljavala promjene u projektima za postrojenja uz morsku obalu, saopšteno je.

Aktivisti u Srbiji se spremaju za protest

U susjednoj Srbiji raste protivljenje malim hidroelektranama, a zaštitnici i zaštitnice okoliša zakazali su još jedan protest, za 13. jun ispred zgrade vlade u Beogradu. Aleksandar Jovanović Ćuta iz inicijative Odbranimo rijeke Stare planine ili ORSP, rekao je poslije razgovora s premijerkom Anom Brnabić da je sastanak bio “čisto gubljenje vremena”, prenele su Južne vesti.

Istakao je da su on i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić uzalud pokušavali da je uvjere da male hidrocentrale izazivaju štetu i da je bilo višestrukog kršenja zakona. Jovanović je posebno insistirao na slučaju u selu Rakita u opštini Babušnica, uz napomenu da je građevinska dozvola ukinuta.

Predstavnik ORSP-a izjavio je da je sastanak s premijerkom Anom Brnabić bio “čisto gubljenje vremena”

Objekat je ilegalan i investitor je obavezan da izvadi cijevi i vrati prostor u prethodno stanje, uvjereni su u ORSP-u i pozivaju se na zvanične odluke. Organizacija je saopštila da će posle protesta prestati da komunicira s vlastima i dodala da će građani sami sprovoditi zakon.

ORSP je proteklih godina prikupio masovnu podršku u svojoj borbi da sačuva planinske rijeke u Srbiji. Dok su organizovali otpor u zabačenim selima na istoku i jugoistoku zemlje, njegovi aktivisti i simpatizeri su se više puta sukobili s privatnim obezbeđenjem koje su unajmili investitori. Puno puta su ih hapsili i vršili pritisak brojnim tužbama.

Ministarka preti tužbama za klevetu

Gotovo istovremeno, podprijedsednica Vlade Republike Srpske i ministarka prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić izjavila je da su sve dozvole za hidrocentralu Miljacka od 2,5 megavata kod Sarajeva ispravne i u skladu sa zakonom. Ona je reagovala na napise u medijima da je dokumentacija falsifikovana.

Papiri iz postupka su prethodno objavljeni na jednom blogu. Autor Slobodan Vasković napisao pogon ne odgovara prvobitnim dozvolama, lokacijskim i urbanističkim uslovima. Ne navodeći izvor, on je izjavio da je vlasnik Ljubomir Mrda tjerao zaposlene u Elektrodistribuciji Pale u državnom vlasništvu, čiji je bio direktor, da grade malu hidroelektranu. Golić je u članku napadnuta jer je navodno iskoristila vanredno stanje, uvedeno zbog virusa korona, da izda dozvolu bez provjere stanja.

Ministarka je saopštila da će podnijeti tužbe za klevećenje.

Kontroverzni projekti hidroelektrana na Drini

Aktivističke grupe Green Home i Ozon iz Crne Gore i Centar za zaštitu životne sredine i Aarhus centar Sarajevo iz Bosne i Hercegovine nedavno su podneli žalbu Sekretarijatu za implementaciju Espoo konvencije jer je BiH izbjegla prekograničnu procjenu uticaja brane za hidroelektranu Buk Bijela na okoliš.

Četiri dugo odlagana projekta na Drini u blizini Crne Gore su u pripremi. Buk Bijela je projektovana na 93 megavata, za jedinicu Foča stoji da je snage 44, a Paunci 43 megavata. Hidrocentrala Sutjeska bi trebalo da bude kapaciteta 35 megavata.

Okružni sud je prošle godine ukinuo ekološku dozvolu za Buk Bijelu.

Izvor: Balkan Green Energy News 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.