Industrija solarne energije u ekspanziji

Energis prateći svjetske trendove u obnovljivim izvorima energije je posjetio najveći svjetski sajam Intersolar Evropa koji se održavao od 8. do 10. juna 2011. godine u Minhenu.

Intersolar je ove godine privukao 2.280 izlagača iz 47 zemalja koji su prezentirali svoje proizvode i usluge u tri sajamske oblasti: fotonaponske ćelije, tehnologije proizvodnje sistema za dobijanje električne energije – fotovoltažnih (PV) sistema i solarno-termalne tehnologije.

Ovogodišnji Intersolar je održan na 168.000 metara kvadratnih raspoređenih na 15 hala i vanjskih izložbenih prostora. U tri dana održavanja, sajam je posjetilo preko 75.000 posjetilaca, što je novi rekord za Intersolar, koji ove godine bilježi svoju
dvadesetu godišnjicu. Uporedo sa sajmom održana je i petodnevna konferencija na kojoj su prikazani trendovi, uspjesi i problemi industrije solarne energije.

“žIntersolar je nastavio svoj rast tokom godina, što jasno pokazuje da interest javnosti za ovu oblast ne jenjava, nego suprotno, iz
godine u godinu sve više raste. Ono što posebno raduje je da cjelokupna industrija raste, ne samo u Njemačkoj, koja je i svjetski lider u ovoj oblasti, nego i u ostalim zemljama, a posebno raduje otvaranje nekih novih tržišta poput Istočne Evrope” izjavio je jedan od organizatora sajma Markus Elsässer.       

Osim njemačkih kompanija koje su i najbrojnije na sajmu sa 977 izlagača, prisutne su bile i kineske (524), italijanske (106), španske (73) i tajvanske (67) kompanije. “žIntersolar se uspio nametnuti kao centralno mjesto susreta kompanija u solarnoj
industriji, ali i za sve druge koji žele saznati nove trendove ili uspostaviti kontakte sa kompanijama van matičnog tržišta. Zbog toga smo izuzetno ponosni na značajan udio inostranih kompanija na ovom sajmu” izjavio je Klaus W. Seilnacht, također jedan od organizatora sajma.

Ekspanzija PV industrije

U posljednjoj dekadi, PV tržište je raslo brže nego bilo koje drugo tržište obnovljivih izvora energije. Prema navodima Evropske asocijacije fotovoltažne industrije (EPIA) ukupni svjetski instalisani PV kapacitet je iznosio 40 gigavata (GW) na kraju 2010. godine, od čega je 16,6 GW instalisano u 2010. godini. Za taj ogromni rast u 2010. godini najzaslužnije je njemačko i italijansko tržište sa novoinstaliranih 7,4 (Njemačka) odnosno 2,3 (Italija) GW fotovoltažnih sistema.

Intersolar u Minhenu je bio jedinstvena prilika PV industriji da pokaže svoja dostignuća i da se odrede nove smjernice u ovoj oblasti. U narednim člancima Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis će prezentirati pojedine oblasti sajma sa naglaskom na posljednje tehnologije u iskorištavanju solarne energije.

O Intersolar-u

Intersolar predstavlja seriju sajmova koji se održavaju na tri kontinenta: Sjeverna  Amerika (San Francisco, SAD), Azija (Mumbai, Indija i Peking, Kina) i Evropa. Intersolar Evropa održava godišnje u Minhenu, Njemačka, i predstavlja najveći sajam za sve oblike iskorištavanja solarne energije sa naglaskom na fotovoltažne sisteme. Više informacija potražiti na www.intersolar.de.

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.