IUCN upozorava: U oceanima je sve manje kisika!

Već ugroženi globalnim zagrijavanjem, zakiseljavanjem i prekomjernim izlovom ribe, oceani su također izloženi prijetnji značajnog gubitka kisika. Potvrđuje to najnovije istraživanje Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (International Union for Conservation of Nature – IUCN), objavljeno 7. decembra.

Izvještaj o deoksigenaciji oceana temelji se na radu 67 stručnjaka i predstavlja najvažnije dosadašnje istraživanje o ovoj još uvijek nedovoljno istraženoj pojavi. IUCN ističe zaključak istraživača da gubitak kisika u oceanima „predstavlja rastuću prijetnju ribolovu, a posebno određenim skupinama morskih vrsta poput tuna, sabljarki i morskih pasa“ te se poziva na svoj crveni popis ugroženih vrsta.

„U oceanima je sve manje kisika, a kako se sve više zagrijavaju, znatno je ugrožena osjetljiva ravnoteža morskog života“, upozorava generalna direktorica IUCN-a dr. Grethel Aguilar. „Kako bismo ograničili gubitak kisika u oceanima, zajedno s drugim dramatičnim efektima klimatskih promjena, svjetski čelnici se moraju obvezati na trenutno i značajno smanjenje emisija stakleničkih plinova“, istaknula je Aguilar na UN–ovoj konferenciji COP25 u Madridu.

Deoksigenacija je uglavnom posljedica dvaju fenomena: eutrofikacije –razmnožavanja određenih biljaka, obično algi, zbog oticanja hranjivih sastojaka s kontinenata te taloženja dušika iz uporabe fosilnih goriva, i zagrijavanja oceanskih voda uslijed klimatskih promjena, dok oceani apsorbiraju dio emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim uticajem.

Oko 700 lokacija širom svijeta, često na obalama i u poluzatvorenim morima, ugroženo je niskom razinom kisika u poređenju sa svega 45 u 1960-im godinama! „Tokom istog razdoblja, površina anoksičnih voda u svjetskim oceanima, odnosno područja potpuno osiromašena kisikom, povećala se četiri puta“, navodi se u izvještaju.

Ovo smanjenje količine kisika u oceanima „već je počelo mijenjati ravnotežu morskog života, favorizirajući vrste tolerantne na hipoksiju (mikrobi, meduze i neke lignje) na štetu osjetljivih vrsta – mnogih morskih vrsta, većinom riba, tvrdi se u izvještaju IUCN-a.

Preuzeto sa: Ekovjesnik.hr

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.