Izumrla jedna od najvećih svjetskih slatkovodnih riba

Nismo dugo čekali na vijest o prvoj vrsti koja je službeno proglašena izumrlom već prvih dana 2020. godine. Kineska veslokljunka (Psephurus gladius) koja je nastanjivala rijeku Yangtze te mogla doseći dužinu do sedam metara, posljednji je put uočena 2003. godine. Tokom nedavnog istraživanja cijelog sliva rijeke nisu pronađeni dokazi o postojanju ove vrste te se vjeruje da je izumrla između 2005. i 2010. godine.

Kineska veslokljunka (Psephurus gladius) je pripadala drevnoj skupini riba za koju se smatralo da je preživjela nezamislive promjene na Zemlji još od razdoblja donje jure te uspjela nadživjeti mnoge izumrle vrste. Ovaj pravi div među slatkovodnim ribama koji je nastanjivao rijeku Yangtze, najdužu rijeku Azije i treću najdužu na svijetu, u Kini je dobio nadimak „kralj slatkovodne ribe“.

Prema tvrdnjama kineskih, čeških i britanskih naučnika koji su objavili studiju u časopisu Science of the Total Environment, nestanak ove vrste gotovo je isključivo uzrokovan ljudskim aktivnostima – gradnjom brana i intenzivnim ribolovom. Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) je od 1996. godine kinesku veslokljunku klasificirao kao „kritično ugroženu“, a posljednji je put uočena 2003. godine.

Nestanak ove vrste najbolje ilustrira stanje rijeke Yangtze i potrebu očuvanja njene faune. Čak 140 vrsta ove rijeke smatra se kritično ugroženima a suočena s vrlo izvjesnom mogućnošću izumiranja velikog broja vrsta kineska je vlada 1. 1.2020. proglasila 10-godišnji moratorij na komercijalni ribolov u rijeci. Ostaje za vidjeti hoće li to biti dovoljno za spas vrsta s obzirom na trenutnu situaciju.

Preuzeto sa: Ekovjesnik.hr

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.