KAKO UČINITI KUHINJU ENERGIJSKI EFIKASNOM?

Održavajte svoj frižider i držite ga napunjenim

Frižider je na vrhu liste uređaja koji, u prosjeku, troše najviše energije u jednom domu, što ne iznenađuje ako imamo u vidu činjenicu da je on uvijek uključen, odnosno aktivan, kako bi hranu održao hladnom. Kontinuirana upotreba svakog uređaja utječe na njegove kapacitete, zbog čega je važno njegovo održavanje. Ukoliko imate neki od starijih modela, razmislite o zamjeni Vašeg frižidera s novijim uređajem, koji koriste manje količine energije. Također, držeći Vaš frižider stalno napunjenim ćete doprinijeti smanjenju potrošnje energije, jer što više predmeta imate u njemu, manje energije Vam je potrebno za njegovo hlađenje.

U rerni koristite stakleno ili keramičko posuđe

Koje posuđe koristite pri kuhanju? Kad Vam recept nalaže kuhanje u pećnici, koristite staklene ili keramičke posude. Hrana će se u tim jelima kuhati jednako brzo, ali temperaturu možete držati oko 10°C nižom nego je to potrebno, time smanjujući potrošnju energije.

Držite vrata rerne zatvorenim

Ponekad je teško odoljeti čokoladnim keksima dok su u rerni, ali otvaranje vrata tokom pečenja loše je kako po hranu, tako i po Vaš račun za energiju. Svakim otvaranjem rerne ćete smanjiti njenu temperaturu, što znači da će joj biti potrebna dodatna energija kako bi se vratila na postavljenu temperaturu. Umjesto otvaranja vrata kako biste vidjeli da je hrana gotova, oslonite se na tajmer ili upalite svjetlo u rerni kako biste ga bolje pogledali.

Isključujte sve uređaje koji se ne koriste

Bilo da se radi o tosteru, aparatu za kafu ili mikseru, u svakoj se kuhinji nalazi aparat ili dva koji se toliko i ne koriste. Obavezno držite ove uređaje isključenim ako ih ne trebate, jer će u suprotnom trošiti energiju – čak i ako su isključeni.

Preuzeto: beep.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.