Kako zračni mjehurići mogu da očiste naše rijeke?

Zamislite kamion “Gradske čistoće” do vrha napunjen plastičnim otpadom, kako čitav svoj sadržaj istovaruje u more u blizini vašeg omiljenog ljetovališta. Ovo je ekvivalentna količina plastike koja svakog minuta završi u okeanima, dok je na godišnjem nivou to oko 8 milijardi kilograma ovog otpada kojim čovjek ugrožava morski ekosistem, piše Klima 101.

Više od dvije trećine plastike koja se nalazi u okeanima, do njih stiže putem rijeka i kanala, zbog čega je jedan holandski startap, The Great Bubble Barrier, osmislio elegantan način za presretanje plastike prije nego što stigne do finalnog odredišta. U saradnji sa gradskom upravom Amsterdama, u jesen prošle godine, postavljena je prva barijera mjehurića u kanalu Vesterdok, na kraju amsterdamskog pojasa kanala.

Voda iz ovih kanala se ulijeva u rijeku Ijssel, a zatim u Sjeverno more, noseći sa sobom sav plastični otpad kojim je čovjek “obogati” usput. Sprovedeni testovi pokazali su da barijera u Amsterdamu, koju čine vazdušni mjehurići i koja je u funciji 24 časa, svakog dana u nedelji, sprečava više od 80 posto plastike da stigne do okeana.

Kako to funkcioniše?

Na dnu kanala je dijagonalno postavljena dugačka, perforirana cijev, u koju se upumpava komprimovani zrak. Zrak izlazi kroz rupe u cijevi i obrazuje mjehuriće koji putuju ka površini vode, stvarajući svojevrsnu barijeru za plastiku, koja potom takođe isplivava na površinu. Zahvaljujući dijagonalnom položaju cijevi, barijera koristi prirodnu riječnu struju za usmjeravanje otpada ka jednoj strani kanala, gde ga sakuplja plutajuća platforma, na samom kraju pojasa kanala.

Ovaj koncept se zasniva na već postojećim  tehnologijama, takozvane zavese mjehurića koje su se koristile da ograniče širenje izlivene nafte, kao i za smanjenje nivoa podvodne buke, u slučajevima priobalne gradnje. Samim tim, jasno je da osim što mjehurići pomažu u čišćenju rijeka i sprečavanju dodatnog zagađenja okeana, imaju i druge pozitivne osobine.

Za razliku od fizičke barijere za presretanje plastike, koja bi mogla da smeta stanovnicima rijeka i riječnom transportu, mjehurići nemaju ove neželjene efekte. Pored spomeutog smanjenja nivoa podvodne buke, ova barijera povećava nivo kiseonika u vodi, čime stimuliše ekosistem i sprečava rast toksičnih plavih algi.

Mjehurići koji mogu da promene svijet

U Amsterdamu se svake godine brodovima ukloni oko 42 hiljade kilograma smeća koje pluta ili je blizu površine vode gradskih plovnih puteva, u šta spadaju i velike količine plastike. Barijera postavljena u kanalu Vesterdok može da sakupi otpad koji se nalazi na većim dubinama, ali i stinije komadiće plastike koji ovi brodovi ne mogu da pokupe.

The Great Bubble Barrier sarađuje sa neprofitnom organizacijom, Plastic Soup Foundation, koja analizira prikupljeni plastični otpad. Podaci analize biće javno dostupni i pružiće uvid u to koji tip plastike se najviše pojavljuje i odakle dolazi, što može omogućiti donosiocima odluka da ustanove nove zakone koji bi smanjili zagađivanje rijeka i okeana.

Kako se navodi na zvaničnom veb sajtu The Great Bubble Barrier startapa, ova barijera može da se postavi, kako u malim kanalima, tako i u velikim rekama, a dodatna pogodnost je što može da presretne više plastike u tekućim vodama nego trenutno postojeći sistemi. Naime, pomoću mjehurića je moguće sakupiti plastiku veličine veće od jednog milimetra u cjelokupnoj širini i dužini rijeke.

Moguće je da ćemo u budućnosti vidjeti opširniju primjenu ove tehnologije, u urbanim područjima, na izvorima pijaće vode, kao i u nacionalnim parkovima. Rješenja poput ovog, ili plutajuće brane kompanije The Ocean Cleanup nam govore da je moguće očistiti i sačuvati našu okolinu, ali svakako nije loše ni da se sjetimo principa da je bolje spriječiti nego liječiti i da se odgovornije ponašamo prema našoj planeti i svedemo upotrebu plastike na minimum.

Izvor: Klima 101/Milica Simonović

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.