Mađarska i Srbija žele da dupliraju kapacitet elektroenergetske interkonekcije

Veći kapacitet elektroenergetske interkonekcije će omogućiti balansiranje između dvije zemlje, rekao je srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić poslije sastanka sa mađarskim kolegom u Budimpešti.

Mađarska ima snažan nuklearni sektor i ozbiljne proizvođače energije, uključujući obnovljive izvore energije, dok Srbija ima jak termosektor i snažne hidrokapacitete, objasnio je Antić.

Szijjártó je rekao da bi Mađarska mogla da u Srbiju izvozi viškove struje iz nuklearne elektrane Paks, a da uvozi električnu energiju iz srpskih hidroelektrana.

Tokom posjete, mađarska državna elektroenergetska kompanija MVM-Magyar potpisala je memorandume o razumijevanju sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i Srbijagasom, a Antić je rekao da postoji realna mogućnost da EPS i MVM zajednički nastupaju na projektima u regionu.

Szijjártó i Antić su takođe razgovarali o planiranom spajanju spot tržišta mađarske berze električne energije (HUPX) i srpske berze SEEPEX, a taj projekat predviđa stvaranje snažne međuregionalne berze električne energije u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope uz zadržavanje jake veze sa Europskom berzom električne energije EPEX SPOT.

Mađarska očekuje da snabdijevanje gasom iz Srbije počne 2021. godine

Na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora sa Antićem, Szijjártó je rekao da Mađarska očekuje da snabdijevanje gasom iz Srbije počne 2021. godine, a taj gas bi dolazio preko Bugarske iz gasovoda Turski tok, koji ruska energetska kompanija Gazprom gradi preko Crnog mora do Turske. Szijjártó je dodao da bi Mađarska mogla da poveća kapacitet planirane gasne interkonekcije sa Srbijom ukoliko potražnja mađarskih kompanija bude veća od šest miliona kubnih metara godišnje.

Prema Antićevim riječima, srpski dio gasovoda će biti u potpunosti završen do kraja godine i Srbija će biti spremna da preuzme gas iz Bugarske i isporuči ga Mađarskoj.

Planirano je da se iz Turskog toka ruskim gasom snabdijeva evropsko tržište preko Bugarske, Srbije i Mađarske.

Preuzeto: Balakan Green Energy News

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.