MITOVI O ENERGIJSKOJ EFIKASNOSTI

Energijska efikasnost jedna je od tema o kojoj se često govori, ali se najmanje zna. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih se nerijetko susrećemo sa navikama zasnovanim na djelomično ili u potpunosti neistinitim informacijama. Praćenje ovih zabluda ne samo da može povećati Vašu potrošnju energije, već može i biti razlog dodatnih troškova u Vašem domaćinstvu. Stoga Vam donosimo najčešće mitove o energijskoj efikasnosti.

Mit 1: Novo = Energijski efikasno

Izgradnja novog životnog prostora ili instalacija novih prozora ne znači nužno i uštedu energije. U slučaju energijske efikasnosti, starost je zaista samo broj. Dizajn i konstrukcija igraju mnogo veću ulogu u određivanju da li je proizvod ili dom izgrađen na način da osigurava produktivniju potrošnju energije. Istovremeno, prilikom kupovine elektronskih uređaja, važno je provjeriti njegovu energijsku ocjenu, koja predstavlja jednostavan način mjerenja i prikazivanja efikasnosti uređaja, prema tome koliko energije troše.

Mit 2: Postavljanje temperature termostata na viši stepen brže zagrijava prostor

Bez obzira na temperaturu postavljenu na termostatu, vaša peć ili bojler će raditi jednakom jačinom da bi dosegla postavljeni cilj. Razlog tome je činjenica da su njihovi sistemi izgrađeni s unaprijed određenim maksimalnim nivoom snage. Dakle, jedina razlika postignuta postavljanjem temperature na viši stepen je ta što će sistem raditi kroz vremenski duže razdoblje, što automatski znači da će trošiti više energije. Isto se odnosi i na klima uređaje koji su postavljeni na nižu temperaturu od one koju želite dostići, s ciljem bržeg hlađenja prostorije.

Mit 3: Ostaviti svjetlo upaljenim će potrošiti manje energije od isključivanja i uključivanja nekoliko puta

Iako je za uključivanje svjetla potreban veći nivo struje, ovaj nivo se koristi samo za djelić sekunde. S druge strane, kada se svjetlo drži upaljenim, ono koristi niži nivo energije, ali kroz duži period. U konačnici, ako je svjetlo upaljeno duže od nekoliko sekundi, onda ono troši više energije nego što je potrebno da bi se isključilo i ponovo uključilo. Stoga, sljedeći put ugasite prekidač kad izađete iz prostorije, čak i ako ćete se vratiti nakon nekoliko minuta.

Mit 4: Kućanski aparati ne troše energiju kada se ne koriste

Kada nisu u direktnoj upotrebi, veliki broj kućanskih aparata prebacuje se u stanje pripravnosti (stand-by mode). Stanje pripravnosti im omogućuje brzo paljenje, ali, s druge strane, razlog su zbog kojeg uređaj i dalje nastavlja trošiti energiju. Upravo se zbog toga ovakvi aparati nazivaju i energijskim vampirima. Zato ne zaboravite isključiti sve uređaje koje ne koristite i tako uštedite energiju, ali i smanjite svoje račune za energiju.

Preuzeto: beep.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.