Moja kuća budućnosti je pasivna kuća

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis je putem svog portala proveo anketu među posjetiocima o konceptu pasivnih kuća. Na anketno pitanje “Da li ste upoznati sa konceptom pasivna kuća?” svega 11% posjetitelja je odgovorilo da u potpunosti poznaje šta je to pasivna kuća. Velika većina ili 84,5% je odgovorila da ne poznaje ili nije dovoljno upoznata sa konceptom, dok su preostali odgovorili sa “Nisam siguran/a”. Slična anketa je provedena i među stručnjacima u oblasti građevine koja pokazuje da je svega 26% stručnjaka u oblasti upoznato sa konceptom pasivne kuće.

Ovo su jasni pokazatelji da se energetska efikasnost mora značajnije promovisati u Bosni i Hercegovini. Koncept pasivne kuće je izuzetno bitan kao primjer energetske efikasnosti jer predstavlja sveukupni set mjera koje rezultuju u minimalnom utrošku energije za domaćinstvo. Koncept nudi rješenja za značajno smanjenje potrošnje energije i za već postojeće objekte, a posebno za objekte u izgradnji. Jedna od glavnih značajki pasivne kuće je da potrošnja energije za zagrijavanje prostorije na godišnjem nivou ne smije preći 15 kWh/m2, što u poređenju sa sadašnjom potrošnjom od 150 – 250 kWh/m2 predstavlja smanjenje potrošnje za nevjerovatnih 10 16 puta.

Koncept pasivne kuće je razvijan, testiran i potvrđen u posljednjih 20 godina i sve veći broj građevina širom svijeta se prilagođava ovom konceptu. Vođen idejom da Bosna i Hercegovina mora biti uključena u svjetske trendove Energis je, kao organizator ovogodišnjeg obilježavanja Sedmice obnovljive energije EU (EUSEW), u promociji energetske efikasnosti stavio naglasak upravo na pasivne kuće. Tako će u sklopu EUSEW manifestacije na Trgu djece Sarajevo biti postavljen prikaz rješenja koja pomažu domaćinstvima da značajno smanje troškove energije i da svoje objekte približe tom konceptu. Također, u sklopu manifestacije bit će održana i stručna konferencija na kojoj biti predstavljeni detalji koncepta bh. stručnjacima u oblasti građevine.

Sedmica održive energije Evropske unije (EUSEW) je kampanja koju provodi Evropska unija sa ciljem podizanja opće svijesti o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Centralna manifestacija EUSEW-a se održava u Briselu, Belgija i na njoj učestvuju najvažnije političke i društvene ličnosti iz cijele Evrope. EUSEW se održava jednom godišnje od 2006. i do sada je organizovano preko 300 manifestacija širom Evrope, dok je ove godine prijavljeno preko trideset manifestacija u sklopu obilježavanja EUSEW-a. Više o EUSEW i o “žMoja kuća budućnosti” možete naći ovdje.

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.