Moja kuća budućnosti sa najmodernijim fasadnim sistemima

Energis je među posjetiocima portala proveo anketu o poznavanju koncepta “pasivna kuća”. Sumirajući rezultate ankete zaključeno je da izuzetno mali procenat ispitanika ima osnovna znanja o niskoenergetskim i pasivnim kućama, što je jasna situacija da razvoj ovog trenda u građevinarstvu značajno zaostaje u Bosni i Hercegovini.

Edukacija o pasivnim kućama je izuzetno bitan elemenat za unapređenje energetske efikasnosti u društvu jer predstavlja sveukupni set mjera koje rezultuju u minimalnom utrošku energije u domaćinstvima. Koncept nudi rješenja za značajno smanjenje potrošnje energije i za već postojeće objekte, a posebno za objekte u izgradnji. Jedna od glavnih značajki pasivne kuće je da potrošnja energije za zagrijavanje prostorije na godišnjem nivou ne prelazi 15 kWh/m2, što u poređenju sa sadašnjom prosječnom potrošnjom u BiH od 150 – 250 kWh/m2 predstavlja smanjenje potrošnje za nevjerovatnih 10 16 puta.

 

Vođen idejom da Bosna i Hercegovina mora biti uključena u svjetske trendove Energis je, kao organizator ovogodišnjeg obilježavanja Sedmice obnovljive energije EU (EUSEW), u promociji energetske efikasnosti stavio naglasak upravo na prezentiranje tehnoloških rješenja za niskoenergetske i pasivne kuće. Tako će u sklopu EUSEW manifestacije na Trgu djece Sarajevo 11. i 12. aprila biti postavljen prikaz rješenja koja pomažu domaćinstvima da značajno smanje troškove energije i da svoje objekte približe tom konceptu. Ono što ovu manifestaciju izdvaja ječinjenica da će posjetioci vidjeti posljednja tehnološka dostignuća koja se trenutno primjenjuju u svijetu. Jedan od partnera manifestacije će prikazati i objasniti najmodernije fasadne sisteme koji su svoju premijeru doživjeli na Minhenskom sajmu građevinarstva održanom u februaru ove godine. Između ostalog, građani će prvi put u BiH imati priliku vidjeti fasadni sistem koji se integrira sa solarnim panelima i time omogućava da objekat postigne energetsku nezavisnost.

Sedmica održive energije Evropske unije (EUSEW) je kampanja koju provodi Evropska unija sa ciljem podizanja opće svijesti o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Centralna manifestacija EUSEW-a se održava u Briselu, Belgija i na njoj učestvuju najvažnije političke i društvene ličnosti iz cijele Evrope. EUSEW se održava jednom godišnje od 2006. i do sada je organizovano preko 300 manifestacijaširom Evrope, dok je ove godine prijavljeno preko trideset manifestacija u sklopu obilježavanja EUSEW-a.

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.