Moramo štedjeti sada!

Grejna sezona u Bosni i Hercegovini se približava kraju i pravo je vrijeme za sumiranje energetskih troškova tokom nje. Svjedoci smo da su svi energenti značajno poskupjeli u odnosu na prethodnu godinu i to za iznose koji značajno premašuju prošlogodišnje prognoze.

Tako je plin poskupio za 22%, lož ulje za 19%, benzin za 20%, dok je cijena drva za grijanje probila granicu od 70 KM po m3. Dodatno tome rastuće cijene osnovnih životnih namjernica sve više djeluju na kupovnu moć stanovništva ne samo u Bosni i Hercegovini.

Logičan zaključak je da moramo štedjeti, a dobra vijest je da energiju možemo štedjeti bez značajnijeg narušavanja komfora na koji smo navikli. Uz male promjene navika potrošača i mjere energetske efikasnosti moguće je prepoloviti troškove energije, ali moguće je i više od toga.

Na Sedmici održive energije EU (EUSEW) koja će biti održana u Sarajevu počev od 11. aprila bit će predstavljeni posljednji trendovi u energetskoj efikasnosti, koji stvaraju značajne uštede sa naglaskom na standard pasivne kuće.

Usvajanjem standarda pasivne kuće moguće je trenutnu potrošnju smanjiti i za 10 puta, čime bi troškovi energije bili zanemarivi dio kućnog budžeta. Više o pasivnim kućama ali i o Sedmici održive energije EU klikom ovdje, i ovim putem pozivamo sve građane da posjete centralno obilježavanje EUSEW-a na Trgu djece Sarajevo ispred BBI centra.

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.