Na novobeogradskoj obali Save zasađeno 269 stabala

Događaj je organizovan u okviru akcije „Drvo za Beograd”.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka akcije „Drvo za Beograd” i rekao da je u pitanju još jedna prilika da se pošalje lijepa poruka i napravi još jedan korak ka ljepšem i zelenijem Beogradu.

„Izazov ‘Drvo za Beograd’ objavio sam u novembru prošle godine, a prva se priključila njemačka agencija GIZ. Tada smo poslali poziv međunarodnim organizacijama i društveno odgovornim kompanijama da se uključe u akciju i doprinesu unapređenju kvaliteta životne sredine u našem gradu. Na izazov je među prvima odgovorio ambasador Lundin, kome sam zbog toga izuzetno zahvalan. Ambasador je okupio devet švedskih kompanija i rezultat toga je današnja sadnja 269 stabala. Akcija i dalje traje i juče je obavljena sadnja u saradnji sa kompanijom „Sava osiguranje”. Nadam se da ćemo nastaviti da radimo na povećanju ukupnog broja zelenih površina, kao i da će ova akcija biti aktuelna i u narednoj sezoni, kao i u godinama koje dolaze“, rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, drveće je praktično najvažniji faktor u borbi za zdraviju životnu sredinu, kao i u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

„Doprinos svakog pojedinca ili lokalne samouprave je od velike važnosti. Jedan od najvećih svjetskih umova, Nikola Tesla, rekao je svojevremeno da ‘nema ničeg vrijednijeg što treba podržavati od prirode’. Bahatost i pohlepa su osobine zbog kojih je došlo do narušavanja ravnoteže u prirodi, a epidemija korona virusa je jedno upozorenje do čega to može dovesti. Vrlo je važno da se ravnoteža u prirodi održava i da prirodi vraćamo makar dio onoga što uzimamo. Poruka današnjeg događaja je da odgovorni ljudi razmišljaju o tome, kao i o obnavljanju posječenih šuma i stabala. Zahvalan sam ambasadoru Lundinu i našim prijateljima iz Švedske što daju doprinos u rješavanju ovakvih problema i kod nas lokalno, ali i generalno u svijetu. Radujem se i vjerujem da ćemo ovakvu saradnju nastaviti“, zaključio je Radojičić.

 

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.