Neočekivan uticaj virusa korona na životnu sredinu

Kada se čovek skloni, priroda počinje ponovo da diše. Blokade državnih granica, zaustavljanje saobraćaja i karantin imali su neočekivan uticaj na životnu sredinu. Setilitski snimci dokazali su da je, od kada je uveden karantin u Kini i Italiji zbog virusa korna, u tim zemljama vazduh čistiji. Ribe u kanalima u Veneciji su ponovo vidljive jer je u kanalima slabiji saobraćaj, zbog čega talog ostaje na dnu. A delfini prilaze obalama i posećuju mjesta u kojima ih dugo nije bilo, i baš jedan takav stigao je u luku u Trstu.

Pored Trsta i u napuštenu luku u Kaljariju doplivala su dva delfina. Posjetioci koji su se tu našli napravili su i snimke.

Pogledajte na ovom linku, i na ovom linku.

Da podsjetimo, pozitivni efekti po našu okolinu koje je stvorilo iznenadno širenje virusa, usporavanje ekonomije, smanjeno putovanje koje je nametnuo karantin, stavio je dramatični čep na konstantno zagađivanje vazduha i životne sredine, a efekti se mogu primetiti širom svijeta.

Prvi primjer smanjenog zagađenja vazguha, uočen je u državi gde je sve počelo, u Kini. Covid-19 prvi put se pojavio u decembru 2019. godine, kada su zbog karantina putevi ostali prazni, jer niko više nije vozio automobile. U Vuhanu, lokalno stanovništvo zadivljeno je što ponovo vidi čisto nebo, jer je njihov grad 90 posto vremena prekriven smogom koje je opasno po zdravlje.

Izvor: Nezavisne novine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.