Niski troškovi podstiču potražnju za obnovljivim izvorima u vrijeme korone

Po navodima iz njenog godišnjeg pregleda, potražnja za obnovljivim izvorima bi trebalo da premaši prošlogodišnji nivo za jedan posto, dok je zbog udarca u vrijeme korone cjelokupna energetika na putu da pretrpi pad od šest procenata.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Međunarodne agencije za energetiku Dave Turk upozorio je vlade da strategija nabavke najjeftinijih mogućih energenata vjerovatno nije najbolje rješenje na srednji i dugi rok u kontekstu sigurnosti snabdijevanja. On je na WindEurope-ovom vebinaru izjavio da je polovina strane potrošnje energije na globalnom nivou došla pod udar tekućih mjera za suzbijanje pandemije oboljenja COVID-19. Ipak, IEA je izračunala da će potražnja za obnovljivim izvorima ove godine porasti jedan posto, dok u vrijeme korone ostali segmenti energetike trpe katastrofalan udarac.

Izvor: Balkan Green Energy News

Što se tiče zagađenja i gasova s efektom staklene bašte, ne smije da se dozvoli snažan povratak na stare nivoe i trend rasta kod fosilnih goriva, naglasio je Turk. U poređenju sa energijom iz obnovljivih izvora, za 2020. je viđen pad potražnje za ugljem od osam procenata, pokazuju podaci iz agencijinog posljednjeg globalnog pregleda.

Potražnja za obnovljivim izvorima trebalo bi da 2020. ojača jedan posto, s rastom proizvodnje od pet procenata, a drugi dijelovi tržišta se sažimaju zbog smanjenja potrošnje u vrijeme korone.

Čistiji energenti su u prvom kvartalu pokazali da su “najotporniji”, uslijed pada troškova posljednjih godina na ime te tehnologije, veli zamjenik šefa IEA. Ukupna potražnja za energijom je na putu da bude oborena do šest posto, u zavisnosti od brzine oporavka i mogućnosti drugog talasa širenja korona virusa.

Dinamika u zelenoj energiji se veoma promijenila u pogledu konkurentnosti, ali i cijena, podvukao je Turk i dodao da stabilizacija omogućava planiranje investicija na duže staze nego ranije.

Informacije o emisijama ugljen-dioksida ili CO2 otkrivaju da bi tog gasa ove godine trebalo da bude ispušteno 3,6 gigatona, što je 2,6 gigatona ili osam posto manje nego prošle godine. Tolika ukupna promjena bila bi najveća u historiji, a u procentima nije viđena više od sedamdeset godina. Po izbijanju globalne finansijske krize, emisije ovog gasa s efektom staklene bašte smanjile su se za samo 0,4 gigatona.

Zelena energija vremenom postaje privlačnija jer oprema pojeftinjuje a cijene se stabilizuju

“Vrijeme je da vlasti povedu” u nastojanjima da se pronađu rješenja za skladištenje, pogotovo putem elektrolize i pomoću čistog vodonika, koji moraju da postanu konkurentni, kazao je Turk.

Po njegovim riječima, potražnja za električnom energijom raste munjevito u svijetu u razvoju uključujući Afriku i Jugoistočnu Aziju. Zvaničnik IEA je izjavio da promjena u ljudskom ponašanju kao u slučaju rada i školovanja na daljinu ima tendenciju da opstane u određenoj mjeri i da to označava trend. Putanja u Indiji pokazuje da će proširenje nacionalne mreže u slijedećih deset godina biti veličine Evrope, naveo je.

Turk iz IEA je ukazao na potrebu da države pomognu u nastojanjima da elektroliza i čisti vodonik postanu konkurentni

Zanimljivo je što je agencija procijenila da će potražnja za strujom ove godine opasti pet posto, a da će proizvodnja ukupne energije iz obnovljivih izvora energije narasti pet procenata, u poređenju sa skokom od tri posto u prvom kvartalu na godišnjoj razini, dok se zaraza zahuktavala.

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.