NIZOZEMSKA PROTIV ONEČIŠĆENJA AZOTOM!

Njegovu vladu pogađa kriza od sudske presude u maju kada je odgođeno hiljade građevinskih projekata zato što Nizozemska godinama krši ograničenja koja je za razine dozvoljenog azota u okolišu utvrdila Europska unija.

Za emisije azota u obliku azotnog dioksida ponajprije su odgovorni automobili, kamioni i velika dostavna i građevinska vozila na dizel gorivo. Azot u podzemnim vodama i tlu uglavnom dolazi u formi nitrata koji se nalaze u poljoprivrednim gnojivima i kanalizaciji te uzrokuju prekomjerno razmnožavanje algi.

Istaknuo je da se mora spriječiti nepotrebni gubitak radnih mjesta. Građevinski radovi zaustavljeni su odlukom suda na oko 18.000 projekata vezanim za autoceste, zračne luke, vjetroelektrane i stanogradnju. Nizozemski istraživački institut (EIB) predviđa pad prihoda od građevine za 8 posto do 2021., a potencijalno je ugroženo oko 40.000 radnih mjesta.

Emisije azota po glavi stanovnika su u Nizozemskoj četiri puta veće od prosjeka EU-a, a oko 61 posto emisija otpada na poljoprivredu.

Preuzeto sa: energypress.net

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.