Njemački parlament usvojio zakon o zabrani plastičnih kesa

Zabrana se odnosi na plastične kese s debljinom između 15 i 50 mikrometara, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji.
Od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i plastične kese od debljeg materijala, namijenjene višekratnoj upotrebi.
– Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa – rekla je ministarka za zaštitu okoliša Svenja Šulc iz Socijaldemokratska partije.
Organizacija za zaštitu životne sredine WWF je pozdravila zabranu plastičnih kesa u Njemačkoj, ali je istovremeno saopštila da ova zabrana ima “samo simboličnu težinu”.
– Manje od jedan posto potrošnje plastike u Njemačkoj otpada na plastične kese – piše u saopštenju WWF.
I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen.
Opozicione stranke Alternativa za Njemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj mjeri za njemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po okoliš, tumačeći da se to odnosi samo na njemačku trgovinu, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim mjerama.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.