Noćni voz Bruxelles-Beč ima 11 puta manji uticaj na klimu od putovanja avionom

Nakon ponovnog uvođenja redovne željezničke linije između dva europska glavna grada, koja je godinama radila sve do 2003. godine, nekoliko belgijskih organizacija za zaštitu okoliša naglašava kako je uticaj noćnog voza Beč-Bruxelles 11 puta manji od putovanja avionom na istoj relaciji.

Beč i Bruxelles su od 20. januara ponovno povezani noćnom željezničkom linijom i to Nightjet vozom ÖBB-a (Austrijske savezne željeznice – Österreichische Bundesbahnen) koji će u razdoblju 20.01.-02.07. i 31.08.-10.12.2020. saobraćati dva puta sedmično, ponedjeljkom i četvrtkom, s nekoliko zaustavljanja u Njemačkoj i na stanicama Liège, Bruxelles-Sjever i Bruxelles-Midi u Belgiji.

Polasci vozova su s glavnih stanica u Beču (Wien Hbf) i Bruxellesu (Bruxelles Midi), a putovanje traje oko 15 sati. Belgijska televizija VRT objavila je vijest kako su organizacije Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Inter-Environnement Wallonie i Trein Tram Bus od belgijske vlade i nacionalne željezničke kompanije SNCB / NMBS zatražile uvođenje noćnih željezničkih linija između više europskih glavnih gradova i Bruxellesa koji bi se trebao razvijati kao važno središte mreže noćnih vozova.

Ponovno pokretanje ove željezničke linije pozdravlja još nekoliko aktivističkih skupina, uključujući Zomer Zonder Vliegen i Back on Track Belgium, te je nazivaju „novim obećavajućim korakom“. Kako se navodi u priopćenju organizacije Bond Beter Leefmilieu, ukupni klimatski uticaj putovanja vozom iz Bruxellesa do Barcelone, Kopenhagena ili Beča je i do 11 puta manji od putovanja avionom na istim relacijama.

Pred nama su ogromni klimatski izazovi, a postizanje ciljeva ušteda goriva i najmanje smanjenje emisija CO2 u zračnom saobraćaju predstavljaju dobit za budućnost. U slučaju kratkih međunarodnih udaljenosti, kakva je, primjerice, između Beča i Bruxellesa, najbolje klimatsko rješenje predstavlja upravo brzi ili noćni voz, a ne let avionom, ističu u organizaciji Bond Beter Leefmilieu.

Također, organizacija podsjeća kako sistem trgovanja emisijama EU-a (ETS) u sektoru zračnog saobraćaja nije efikasan. Zapravo, ETS u svom sadašnjem obliku nije u skladu s onim što je potrebno za ostvarenje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma te se navodi podatak kako su emisije u europskom zračnom saobraćaju prošle godine povećane za visokih 4,9 posto.

Preuzeto sa: Ekovjesnik.hr

 

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.