NOVA OPASNOST? Skupljači boca postaju prijetnja, korona virus zadržava se na površinama otpadnih materijala

Ustanovili su da se čestice korona virusa zadržavaju na raznim površinama pa su samim time prenosive. Čak dva do tri dana mogu ostati na staklu, metalu, plastici, papiru i tkanini i to na temperaturi od 37 Celzijevih stupnjeva. U ostalim slučajevima taj proces traje i duže.

U Hrvatskoj je sistem povratne ambalaže uz novčanu naknadu aktivan već 15-ak godina. Od tada, brojni hrvatski građani skupljaju boce i recikliraju ih što je dobro za okoliš, ali i za poneki financijski doprinos u njihov novčanik. Osim toga, od februara je u Zagrebu krenula i reciklaža otpada pa su ljudi tako sve više uključeni u aktivnosti vezane uz zaštitu okoliša.

Ipak, najviše je sporan detalj što brojni Hrvati skupljaju boce na otpadnim mjestima i time postaju potencijalni izravni prenositelji virusa i opasnost za ostatak društva.

Važno je osigurati poštivanje higijenskih normi; učestalo i pravilno pranje ruku djelatnika koji su u kontaktu s građanima koji vraćaju otpadnu ambalažu u trgovine, te po mogućnosti osigurati nošenje zaštitne maske. Preporuka je da se izbjegava direktan kontakt rukama, odnosno nošenje zaštitnih rukavica te održavanje razmaka od najmanje jednog metra između građana koji čekaju na povrat ambalaže na prodajnom mjestu.

Preuzeto: direktno.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.