Nova studija: Masovno izumiru insekti – Čeka nas ekološka katastrofa!

Više od 40% vrsta insekta moglo bi izumrijeti u sljedećih nekoliko vijekova, što bi moglo imati katastrofalne posljedice za naš planet, piše u novom istraživanju “Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers”, objavljenom u časopisu Biological Conservation.

Kolaps ekosistema

Populacija insekta opada za 2,5% godišnje, što ukazuje na moguće široko rasprostranjeno izumiranje te vrste tokom jednog stoljeća.

Uz spomenutih 40% vrsta insekta koje će izumrijeti u nekoliko vijekova, jedna trećina vrsta je već sada ugrožena; dakle, radi se o podacima koji upozoravaju na mogući kolaps ekosistema na našem planetu koji bi mogao imati poguban utjecaj na sav život na Zemlji.

Naučnici sa univerziteta u Sydneyju i Queenslandu te s Kineske akademije poljoprivrednih nauka proučili su desetke postojećih izvješća o padu populacije insekta koji su objavljeni u posljednja tri vijeka te istražili razloge tog pada.

Gubitak staništa, pesticidi i gnojiva

Ekolog Francisco Sanchez-Bayo sa Univerziteta u Sydneyju rekao je za navedenu studiju kako se radi o prvom globalnom ispitivanju te vrste problema. Naime, u prošlosti je većinom fokus bio na smanjenju bioraznolikosti kičmenjaka, a ova je studija naglasila važnost insekta u međusobno povezanim ekosistemima i prehrambenom lancu.

Ključni uzroci smanjenja populacije insekta su: gubitak staništa i intenzivan rast poljoprivrede i urbanizacije, onečišćenje, pesticidi i gnojiva, ali i biološki čimbenici poput uvezenih i agresivnih vrsta te klimatske promjene.

Za 60% ptica insekti su glavni izvor hrane

Osim što će se zbog smanjenja nekih vrsta povećati broj drugih vrsta insekta koji mogu izazvati štetu u poljoprivredi, problem će utjecati i na ptice.

Naime, ptice se većinom oslanjaju na insekte kao izvor hrane. Čak i ptice grabežljivice koje se hrane drugim pticama posredno ovise o insektma jer njihova hrana jede njih.

Kada se smanji populacija insekta, suočit ćemo se i s problemom oprašivanja usjeva i divljih biljaka, ali i s razgradnjom tvari u tlu.

Prema ranijem istraživanju, “financijska vrijednost usluge koje pružaju insekti u ekosistemu procjenjuje se na 57 milijardi dolara godišnje samo u SAD-u”.

Ptice će jesti jedne druge

Oko 80% biljaka u prirodi oprašuje se uz pomoć insekta, a za 60% ptica insekti su glavni izvor hrane. Entomolog Don Sands smatra kako će se ptice, zbog gubitka primarnog izvora hrane, početi međusobno jesti. “U Australiji ptice kojima nedostaje insekta počinju jesti jedne druge“, rekao je Sands i dodao kako se vjerojatno radi o globalnom fenomenu.

Autori studije pozvali su na radikalno djelovanje. “Budući da insekti čine najraznovrsniju životinjsku skupinu na svijetu i ključni su za ekosistem, ne smijemo ignorirati pad njihove populacije. Trebamo poduzeti odlučne mjere kako bismo spriječili katastrofalan kolaps ekosistema”, napisali su.

Predložili su reorganizaciju postojećih poljoprivrednih metoda, a posebno su naglasili koliko je bitno smanjenje upotrebe pesticida.

Insekti čine oko 70% svih životinjskih vrsta.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.