OBNOVLJIVI IZVORI OBARAJU REKORDE U NJEMAČKOJ

S obzirom da je ovo povećanje od gotovo pet postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su OIE pokrili 38,1% bruto potrošnje, ovo je novi rekord. Značajno je da se udio obnovljivih izvora popeo na čak 52 posto tokom neobično vjetrovitog marta. Do ovih podataka došli su Centar za istraživanje solarne energije i vodika Baden-Württemberg (ZSW) i Njemačka udruga za upravljanje energijom i vodama (BDEW).

Ako proizvodnja iz vjetroelektrana i fotonapona u četvrtom tromjesečju bude u skladu s prosjekom posljednjih nekoliko godina, udio obnovljivih izvora mogao bi u 2019. iznositi dobrih 42%. Svi OIE kumulativno proizveli su oko 183 milijardi kWh električne energije u prva tri tromjesečja 2019.godine.  Proizvodnja energije iz ugljena ukupno je iznosila 125 milijardi kWh (za usporedbu – isti period 2018: 171,1 milijardi kWh). Tokom tog razdoblja lani, obnovljivi izvori i ugljen imali su gotovo isti udjel, no u međuvremenu su obnovljivci porasli, a ugljen je pao. Suprotno tome, proizvodnja električne energije na prirodni plin porasla je ove godine za više od 11% na 66 milijardi kWh, što se uglavnom može pripisati višoj cijeni certifikata za CO2.

Najveći rast proizvodnje zabilježile su offshore vjetroelektrane za 31% s gotovo 17 milijardi kWh proizvodnji električne energije u prva tri tromjesečja godine. Drugo dugotrajno sušno razdoblje ostavilo je nizak udio hidroelektrane na oko 16 milijardi kWh, objavio je Offgridenergyindependence.com.’, a prenosi Energetika-net.

Preuzeto sa: energypress.net

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.