Osnovne mjere efikasnog korištenja energije u ljetnim mjesecima

U zimskim mjesecima zbog veće potrebe za toplotnom energijom i kraćim danima upotreba energije je znatno izraženija nego što je to slučaj u ljetnim mjesecima. U situaciji kada su troškovi energije veliki dio kućnog budžeta, mnogi traže načine kako da smanje upotrebu energije. U ljetnim mjesecima situacija je obrnuta, troškovi su manji, ali to ne znači da nisu moguće dodatne uštede koje će smanjiti troškove održavanja domaćinstva, ali i pozitivno djelovati na okoliš.

Prva i osnovna mjera energetske efikasnosti kako u ljetnjem tako i u zimskom periodu je izolacija. Neophodno je
provjeriti izolaciju na zidovima i prozorima i uvjeriti se da je objekat propisno izoliran. Ova mjera je od izuzetne važnosti jer se na taj način spriječava izlazak ohlađenog zraka iz prostorija u okolinu. U slučaju da posjedujete klima
uređaj, korisna dodatna mjera je provjera zračnih filtera sa čistim filterima klima uređaji rade znatno efikasnije.

Upotreba ventilatora je od velike koristi u ljetnim mjesecima. Cirkulacija zraka koja se stvara upotrebom ventilatora je znatno efikasniji način hlađenja doma od upotrebe isključivo klima uređaja. Upotrebom ventilatora moguće je termostate povećati za 4 stepena i dobiti isti efekat, što u konačnici donosi značajne uštede energije.

Gašenje uređaja je jedna od temeljnih mjera energetske efikasnosti bez obzira na godišnje doba. Ova mjera podrazumjeva gašenje sobne rasvjete kada se ta prostorija ne koristi, gašenje televizora, računara i drugih uređaja kada nisu u upotrebi. Veoma je značajno u potpunosti gasiti uređaje (za razliku od stand-by načina rada) u svakoj mogućoj prilici (npr. noću ili vikendima). Najbolje je koristiti razvodne kablove sa prekidačima pomoću kojih se mogu jednostavno ugasiti svi uređaji prikopčani na taj kabal. Ova mjera na godišnjem nivou može donijeti uštedu između 10 i 20 procenata, i uz upotrebu certificiranih Energy Star ili Planet First uređaja domaćinstva znatno smanjuju troškove električne energije. Upute kako provjeriti Energy Star certifikat uređaja možete naći na nasem portalu.

Postoji još niz drugih mjera energetske efikasnosti koje se primjenjuju u ljetnim mjesecima, ali te mjere su prilagođene specifičnim potrebama domaćinstava i navikama korištenja energije u ljetnim mjesecima. Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis radi na izradi aplikacije koja će prezentovati mjere štednje energije za pojedinačna domaćinstva, koja će biti dostupna na ovom portalu.

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.