Ozonski omotač se oporavlja, vazdušne struje se mijenjaju

Koristeći satelitske podatke i uz klimatske simulacije, Antara Banardži i njene kolege sa Univerziteta u Kolorado Bolderu utvrdili su da je promjena pravca strujanja vjetrova povezana sa oporavkom ozonskog omotača. Smanjivanje ozonske rupe je najvećim dijelom zasluga Protokola iz Montreala iz 1987. godine, kada je zabranjeno korišćenje supstanci koje uništavaju ozon.

Prije 2000-ih, pojas vazdušnih struja na srednjoj visini iznad južne hemisfere sve se više pomjerao prema Južnom polu. Takođe, Hedlijeva struja, koja stvara povoljne okeanske vjetrove, nosi kišonosne oblake u tropske krajeve i stvara uragane, sve se više širila.

Banardži i njen tim otkrili su da su se oba pomenuta trenda zaustavila i počela da se vraćaju nakon 2000. godine. Ta promjena ne bi mogla da se objasni nasumičnom „fluktuacijom klime“, već je posljedica oporavljanja ozonskog omotača.

Promjena kretanja vazdušnih struja može da utiče na vremenske prilike kroz promjene u atmosferskoj temperaturi i količini kiše, što bi kao posljedicu moglo da ima promjenu temperature okeana i saliniteta.

Foto: Unsplash (Bence Balla-Schottner)

Uprkos zabrani supstanci koje razgrađuju ozon, te hemikalije imaju veoma dugačak životni vijek i atmosferu, pa će pun oporavak omotača trajati još nekoliko decenija.

Osim toga, slojevi ozonskog omotača u nekim dijelovima atmosfere se oporavljaju različitim brzinama.

Iznad sjeverne hemisfere očekuje se da će omotač doći u stanje iz 80-ih do 2030. godine, dok će iznad južne hemisfere biti potrebno dvije decenije duže za njegov oporavak.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.