Pčele na krovu Bečke vijecnice

Bečka vijećnica nije samo sjedište politike, već i pčela. Od 2014. godine nekoliko košnica se nalazi na krovu gradske vijećnice u glavnom gradu Austrije. Oni su dio aktivne zaštite pčela u gradu, a na starim stablima u parku ispred nalaze raznovrsnu hranu. Godišnje proizvedu preko 180 kilograma kvalitetnog meda koji se koristi u dobrotvorne svrhe.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig naglasio je zalaganje Grada za zaštitu pčela i podršku organskoj poljoprivredi: “Košnice na krovu vijećnice su pionirski projekat. Beč se zalaže za održavanje prirode u gradu, a činjenica da se pčele ovdje osjećaju dobro, nama ide u prilog.”

Veliki gradovi pčelama nude raznolika staništa i hranu. U parkovima, alejama i malim vrtovima kao i u saksijama za cvijeće, pčele mogu sakupljati nektar i peludni prah. 50 posto gradske površine Beča čine zelene površine, zbog čega tokom ljeta bude i do 200 miliona pčela.

Preko 5.000 košnica raspoređeno je po bečkim zelenim površinama, a neke od njih su smještene na jako neobičnim mjestima, kao što su glavno gradsko groblje ili krov hotela “25hours”.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.