Peking za šest godina prepolovio zagađenje česticama PM2.5

Prosječna koncentracija čestica PM2.5 pala je na najniži nivo od 2013, kada su mjerenja počela. Štetnije vrste prašine, sa zrncima manjim od 2,5 mikrometara, prošle godine je bilo 42 mikrograma po kubnom metru vazduha ili 53 posto manje nego u početnom periodu, izračunao je gradski biro za ekologiju i životnu sredinu.

Prosječna količina čestica PM10 i azot-dioksida bila je 68 odnosno 37 mikrograma po kubiku za Peking, što se uklapa u nacionalne ciljeve.

Iako neki segmenti zagađenja daleko premašuju međunarodne preporuke, Ujedinjene nacije su pohvalile Peking za brz napredak i primjer kako situacija može da se preokrene.

Program UN za životnu sredinu, UNEP, ocijenio je u martu da nijedan grad niti region na planeti nije postigao takav uspjeh i naveo da je Peking uložio ogromno vrijeme, resurse i političku volju. Izveštaj je zasnovan na informacijama o zagađenosti od 1998. do 2017. godine. Autori su zaključili da su kontrola kotlova na ugalj, korišćenje čistijih goriva u naseljima i jačanje kontrole nad industrijom tri najvažnije mjere.

Direktor nevladinog Instituta za javna i pitanja životne sredine, sa sjedištem u Pekingu, izjavio je da je napredak rezultat kontrolisanja sagorijevanja uglja, ispuštanja gasova sa efektom staklene bašte iz vozila, koordinacije sa okolnim područjima i veće transparentnosti podataka.

Peking kontroliše industriju, ugasio je sve pogone na ugalj i podstiče domaćinstva da se prebace na kotlove na gas i struju.

Od početka kampanje protiv zagađenja 2013. godine, lokalne pekinške vlasti su zatvorile sve toplane i industrijska postrojenja na ugalj i podstakle građane da se sa kotlova na to fosilno gorivo prebace na prirodni gas i struju.

Na nivou države, koncentracija PM2.5 je lani pala 9.3 posto na 39 mikrograma. Kvalitet vazduha je 2019. u 338 najvećih gradova bio dobar 79.3 procenta vremena, a cilj za ovu godinu je 80 posto. Ipak, nivo najmanjih čestica za Peking je sedam mikrograma iznad nacionalnog standarda kvaliteta – 35, dok Svjetska zdravstvena organizacija propisuje da bude ispod 10.

Još nije dostignut nacionalni standard koncentracije najmanjih čestica ali borba protiv zagađenja zraka mnogo je uspešnija nego ona za zemljište i vodu.

Preuzeto sa: balkangreenenergynews.com

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.