PET NAČINA DA ZAŠTITITE OZONSKI OMOTAČ

Nestajanje ozona u potpunosti bi onemogućilo proces fotosinteze, što za sobom povlači i nestajanje biljnog, životinjskog, ali i ljudskog svijeta. Glavni razlog oštećenja ovog omotača su ljudske aktivnosti, kao rezultat kojih se u stratosferu emituju plinovi, a koji razgrađuju molekule ozona i tako doprinose povećanju rupe ovog omotača. Obzirom da ovo predstavlja opasan ekološki i zdravstveni problem, donosimo Vam pet jednostavnih savjeta čijom implementacijom ćete doprinijeti zaštiti ozonskog omotača.

1.Koristite proizvode koji sadrže oznaku „ozone friendly“ ili „toxic free“

S ciljem kreiranja alternativa proizvodima štetnim za ozonski omotač, danas je na tržištu moguće pronaći proizvode sa oznakom „ozone friendly“ ili „toxic free“. Na ovaj način se naznačavaju proizvodi čiji sastav nije štetan po ovo područje atmosfere, a podrazumijevaju raznovrsan spektar proizvoda – od inhalatora i printera, preko balona i satelita za mjerenje atmosferskih stakleničkih plinova, do  aparata za gašenje požara koji ne oštećuju ozon.

2. Smanjite upotrebu automobila

Većina automobila nije napravljena da pomogne okolišu. Štoviše, istraživanja su pokazala da emisije motornih vozila uzrokuju 72% azotnih oksida i 52% reaktivnih ugljovodonika u atmosferi, a obje ove emisije značajno oštećuju ozonski omotač. Istovremeno, statistike pokazuju i da je transport odgovoran za gotovo 30% ukupnih emisija CO2 u Evropskoj uniji, od čega 72% dolazi od cestovnog prijevoza. Zato je važno smanjiti upotrebu automobila koliko god je to moguće. Kao alternativne opcije tu su gradski prevoz, biciklizam ili pješačenje. Ako automobil koristite samo za prevoz sa jedne do druge tačke, pokušajte se udružiti s drugima kako biste manje zagađivali okolinu, ali i ostvarili ekonomske uštede.

3. Pravilno odlažite stare uređaje

Frižideri, klime, aprati za gađenje požara i drugi slični uređaju mogu predstavljati prijetnju za ozonski omotač, ukoliko nisu odloženi na odgovarajući način, jer za svoje djelovanje koriste hlorofluoroogljikovodike, a njihovo curenje oslobađa ovu hemikaliju u atmosferu. Zato stare uređajte nemojte bacati na otpad, već ih odložite na za to pripisana mjesta.

4. Kupujte lokalno

Kupovina lokalnih proizvoda Vam osigurava nekoliko benefita. Na taj način, prvenstveno, dobivate svježe proizvode, ali i izbjegavate konzumiranje hrane koja je prešla velike udaljenosti. Što dalju udaljenost pređe proizvod kako bi došao do Vas, stvara se i više azotnog oksida, zbog podloge koja se koristi za transport samog proizvoda.

5. Odgovorno koristite klima uređaje

Odgovorno korištenje se prvenstveno odnosi na limitiranje vremenskog korištenja samog uređaja. U tom smislu, važno je ne držati klima uređaje konstantno upaljenim. No, istovremeno, važno je i redovno ga održavati, jer s njihovim neispravnostima klorofluoroogljikovodici, jedan od najopasnijih plinova, odlazi u atmosferu.

Pored navedenih, postoje brojni dodatni načini za spašavanje ozonskog omotača. Naš bonus savjet je da ne zaboravite na važnost zalaganja za zaštitu ovogomotača, stoga u dnevni red nekog od narednih razgovora s Vašim prijateljima stavite upravo ovu temu, te s njima diskutujte o načinima na koji zajednički možete doprinijeti spašavanju planete Zemlje.

Preuzeto: beep.ba 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.