Pet razloga zbog kojih je Beč privlačan ženama

Sigurnost.
Teško da postoje veliki gradovi sigurniji od Beča. Niska stopa kriminala nije samo rezultat uspješne prevencije nasilja na ulicama nego i konkretnih mjera u urbanom uređenju. Bečke ulice, uličice i staze su noću dobro osvijetljene, a javni prostori poput parkova su osmišljeni tako da vidljivost iz bilo kojeg ugla ne bude uskraćena.

Zastupljenost u politici.
Beč je već 1987. godine imao prvu žensku članicu gradske vlade, Christine Schirmer, koja se bavila isključivo ženskim pitanjima. Taj pozitivan stav prema ženama u politici se nije mijenjao sve do danas.

Briga o djeci i školstvo.
Gusta mreža besplatnih ustanova za brigu o djeci su često presudan preduvjet za profesionalni razvoj žena. Ponuda u Beču seže od mnoštva javnih i privatnih vrtića, pa sve do cjelodnevnih škola.

Infrastruktura/mobilnost/okruženje.
Svako ko je prošao bečkim ulicama cijeni neoštećene trotoare, neometani pristup javnom prijevozu i veliki broj zelenih površima i igrališta. Iako na ulicama vidimo sve više očeva koji sa svojom djecom šetaju gradom, većina koja vozi dječija kolica su i dalje žene.

Podrška za djevojčice i žene.
Žene u Beču mogu koristiti mnogobrojne posebne subvencije Bečkog fonda za podsticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih (WAFF). Privredna agencija Beča (Vienna Business Agency) u svojoj ponudi sadrži programe za finansiranje i savjetovanje namijenjene isključivo ženama odnosno poduzetnicama. Također, projekti u kojima su žene na vodećim funkcijama dobijaju dodatna sredstva, a redovne radionice, s ciljem da pobude entuzijazam za nauku i istraživanje među djevojkama, doprinose usmjerenju žena na poslove koji prevazilaze stereotipe.

Preuzeto: EurocommPR

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.