Plutajuća vjetroelektrana u Norveškoj doprinijet će smanjenju emisija CO2 za 200.000 tona godišnje

Ministarstvo naftne industrije ove zemlje odobrilo je planove za razvoj i rad vjetroparka snage 88 MW pod nazivom „Hywind Tampen“.

Ideja za ovaj projekat nastala je u cilju smanjenja emisija štetnih gasova iz naftnih i gasnih polja Gulfaks i Snor. Njihove platforme će prve biti snabdjevene strujom iz ove vjetrolektrane.

Kompanija koja stoji na čelu ovog projekta „Equinor“ pravi vjetroelektranu na vodi koja će se sastojati od 11 turbina, pojedinačne snage od po 8 MW.

Procijenjuje se da će ovaj projekat doprinijeti smanjenju emisija ugljen-dioksida za više od 200.000 tona godišnje, što je okvirna vrijednost godišnjih emisija iz automobila.

Ovim projektom Norveška pravi korak bliže ka radu na ugljeničnoj neutralnosti i progresivnosti projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, naročito u odnosu na konkurentnu industriju nafte gasa.

Početak gradnje dogovoren je za kraj 2022. godine.

Preuzeto: energetskiportal.rs

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.