Pooštreni standardi Europske unije za oznake energetske efikasnosti

Evropski parlament na zasjedanju 19. maja 2010. godine odobrio je proširenje energetskih oznaka za uređaje i ujedno je utvrđen rok do kada svi novoizgrađeni objekti moraju usvojiti norme značajne redukcije emitovanja štetnih plinova (primjena tzv. Zero Emission standarda).

Taj rok je postavljen za 2020. godinu, što je u skladu sa 20-20-20 ciljem Evropske unije. Nova šema energetskih oznaka, pored postojeće klasifikacije (oznake od A do G), uključuje i oznake ‘+’, ‘++’ i ‘+++’ koje su namjenjene za precizniju specifikaciju potrošnje uređaja. Odluka obavezuje proizvođače kućanskih i industrijskih uređaja da istaknu energetsku oznaku i prilikom reklamiranja proizvoda, kao dodatak dosadašnjoj obavezi isticanja oznake na pakovanju i na samom uređaju. Odlukom Evropskog parlamenta osim uređaja koji direktno troše električnu energiju, energetske oznake će morati nositi i proizvodi poput prozora i vrata, tj. proizvodi koji direktno utiču na potrošnju energije. Èlanicama Evropske unije je naloženo da u roku od 12 mjeseci prilagode zakone ovoj odluci Parlamenta.

Pooštravanje standarda energetske efikasnosti za uređaje ne podrazumijeva samo novu klasifikaciju, nego uključuje i rigorozniju kontrolu dodjele oznaka svakom od uređaja. Ovakav stav Evropske unije je posljedica istraživanja koje je provela britanska agencija Defra, a koje je obuhvatilo najprodavanije kućanske uređaje u Velikoj Britaniji. Rezultati istraživanja pokazuju da svega 16 od 24 testirana proizvoda zaslužuju certifikaciju koja se nalazi na pakovanju proizvoda. U slučaju kompaktnih florescentnih sijalica svega 8% od testiranih zaslužuje zadržati istaknutu A certifikaciju. Vlada Velike Britanije je osnovala posebnu agenciju koja će biti zadužena za praćenje energetskih certificiranja proizvoda, da bi zaštitili
kupce i osigurali pravilnu certifikaciju proizvoda.

Energetsko certificiranje proizvoda i provjera energetskih certifikata je oblast kojoj se ne pridaje dovoljno pažnje u Bosni i Hercegovini. Nepostojanje nadležnog organa koji je zadužen za energetsku certifikaciju će u najvećoj mjeri osjetiti brojni proizvođači stolarije (prozora i vrata) koji izvoze svoje proizvode u EU, posebno nakon odluke Evropskog parlamenta da i ti proizvodi moraju imati energetske certifikate. Druga posljedica ovakve situacije je da kupci uređaja u BiH ne mogu biti
sigurni u energetsku oznaku proizvoda koji kupuju. Najsigurniji način provjere energetskog certifikata uređaja za kupce u BiH je provjera preko opšteprihvaćenog Energy Star standarda, koji obuhvata sve proizvođače električnih uređaja koji se mogu naći na tržištu. Na portalu Energis.ba svi zainteresovani mogu pronaći instrukcije kako provjeriti da li uređaj koji namjeravaju kupiti zadovoljava propise Energy Star standarda. Baza proizvoda koji zadovoljavaju Energy Star standarde se konstantno nadopunjuje, i predstavlja najbolju referentnu tačku prilikom provjeravanja energetskih performansi uređaja.

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.