Posjetioci indijskog kafića smeće mogu da zamjene za hranu

Na taj način se postižu dva cilja – podizanje svijesti o štetnosti plastičnog otpada i obezbjeđivanje hrane za sve. Opštinska zajednica grada Ambikapur  je otvorila ovaj kafe-restoran, koji nosi moto „Što više smeća, ukusnija hrana”.

U Indiji otpad predstavlja ogroman problem koji  doprinosi zagađenju. U većini gradova se najveći dio otpada ne prerađuje. Nedovoljan je broj sistema za preradu otpada, naročito kad se uzme u obzir da se na dnevnom nivou u Indiji napravi oko 25.000 tona otpada.

Gradske vlasti su podržale ovu inicijativu. Smatraju da je to dobro rješenje i za opskrbu  hranom, jer svako ko donese pola kilograma plastičnog otpada dobija obrok, a dešava se da dođe i čitava porodica i donese čak 7 kilograma otpada. Kafić je smješten na prometnom mjestu te do njega stiže dosta ljudi.

Ambikapur je bio drugi na listi indijskih gradova po čistoći ove godine. Podstiče privatne kompanije da recikliraju papir i prodaju plastiku. Plastika koja bude sakupljena u ovom kafiću biti će iskorišćena za izgradnju puteva, za koji smatraju da će opstati i za vrijeme monsuna.

Još neke opštine i gradovi u Indiji su podržali ovakav stav i sproveli slične akcije. Škole u Zapadnom Bengalu daju besplatnu hranu subotom ko donese 1 kilogram plastičnog smeća. U Muluguu dobijaju 1 kilogram riže za 1 kilogram plastike.

Preuzeto sa: Energetski portal

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.