Poskupljenja? Zaobiđimo ih!

Crna predviđanja Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis o dodatnom poskupljenju svih energenata se ostvaruju. Nakon drugog povećanja cijene gasa u ovoj godini, dolaze informacije o neminovnom povećanju cijena grijanja, ali i vode.

Iako su ove vijesti prvenstveno vezane za Sarajevski kanton, u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine neizbježno je povećanje cijena energenata, jer je jasna tržišna povezanost tih cijena. Stoga se mogu očekivati i uskora povećanja cijena uglja, drveta za loženje i lož ulja. U ranijim medijskim nastupima smo najavili i povećanje cijene električne energije, koja će se, prema predviđanjima u Centru Energis, stabilizovati na cijeni od 0,50 KM/kWh, što je povećanje od preko 100%. Ovaj rast se očekuje u periodu od narednih 3 do 5 godina, što znači da će, najkasnije 2017. godine, računi za električnu energiju koje danas plaćamo 50 KM iznositi preko 100 KM.

U prošlom obraćanju za javnost objavili smo, skupa sa proračunima, da će domaćinstva ove grejne sezone, u odnosu na prošlu, plaćati za 15% više troškove energije. Sa novim korekcijama cijene energenata taj procenat iznosi skoro 20%. Ovi podaci važe i za privredna preduzeća koja će znatno više osjetiti ove promjene, pošto će troškovi energije zauzimati sve veći procenat u operativnim troškovima preduzeća.

Međutim, iako su vijesti uznemiravajuće postoji način da se amortizuju ovi troškovi. Krajnje je vrijeme da se počne sa sistematičnom implementacijom mjera energetske efikasnosti kako u domaćinstvima, tako i u privrednim preduzećima. Naravno, mjere energetske efikasnosti imaju smisla samo u slučajevima kada se troškovi energije plaćaju po potrošenoj jedinici, a ne paušalno  što je prisutno u većini objekata koji se snadbjevaju toplotnom energijom putem daljinskog grijanja. Mjere energetske efikasnosti imaju primarnu ulogu u smanjivanju potrošnje energije i redukciji CO2 emisija, bez narušavanja komfora življenja i poslovanja. 

Energetska efikasnost može reducirati troškove energije i do 40% za domaćinstva, a za privredne subjekte taj procenat varira između 20% i 30%. Energis poziva sve građane Bosne i Hercegovine da posjete portal Energis.ba i da više saznaju o energetskoj efikasnosti i mogućem uticaju na troškove energije, emisiju CO2, ali i na životni i poslovni komfor.

Za razliku od susjednih zemalja, gdje su vlade intenzivno uključene u programe energetske efikasnosti, u Bosni i Hercegovini ti projekti se implementiraju u sklopu rijetkih civilnih i međunarodnih inicijativa. Dosadašnja iskustva u zemlji nam pokazuju da od nadležnih insitucija ne možemo očekivati ozbiljan i urgentan pristup ovom problemu, zato je potrebno ujediniti sve napore, znanja i iskustva u ovoj oblasti da bi se što lakše prilagodili novonastalim okolnostima. Centar Energis će i dalje pratiti najnovije trendove u ovoj oblasti i ulagati značajne napore da bude na usluzi zainteresovanim za implementaciju energetske efikasnosti u svojoj okolini.

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.