Potpisani ugovori za gradnju solarnih elektrana snage 21 MW u S. Makedoniji

Preuzeto: Balkan Green Energy News

Ovo je drugi tender koji je Vlada objavila prošle godine za gradnju solarnih elektrana uz dodjelu premija. Prvi tender, za gradnju elektrana na državnom zemljištu, završen je u februaru kada su potpisani ugovori sa devet firmi za 35 MW.

Država je ponudila lokacije za gradnju elektrana snage 27 MW

Krešnik Bekteši, ministar ekonomije, izjavio je da su na tenderu za privatno zemljište dostavljene 44 ponude. Poslije ocjenjivanja ponuda i rokova za žalbe odlučeno je da se od ponuđenih 27 MW potpišu ugovori za 21 MW. Riječ je o ponudama za 29 lokacija koje je dostavilo 23 investitora u 16 opština, saopštila je Vlada Sjeverne Makedonije.

Tender je bio podijeljen u četiri cjeline  s obzirom na površinu zemjišta:

  • 0 – 200 kW, 7 ugovora za 800 kW
  • 201 – 500 kW, 6 ugovora za 2,4 MW
  • 501 – 1.000 kW, 12 ugovora za 10,2 MW
  • 1.001 – 3.000 kW, 4 ugovora za 8,16 MW.

Investitori imaju rok od tri godine da završe izgradnju elektrana.

Nakon puštanja u rad biće potpisani ugovori o korišćenju premija u trajanju od 15 godina, naveo je Bekteši.

On je naveo da će na godišnjem nivou za premije za solarne elektrane na državnom i privatnom zemljištu država isplatiti oko 420.000 eura, u zavisnosti od proizvodnje električne energije. Ali, s obzirom da je na tenderu za solarne elektrane na državnom zemljištu država od investitora za zakup dobila tri miliona eura, obezbijeđen je novac da se troškovi premija pokriju u narednih sedam godina.

Vlada je blizu ispunjenja plana da izgradi elektrane snage 200 MW

Bekteši je podsjetio da je nacionalna kompanija ESM prošle godine potpisala ugovor o gradnji solarne elektrane snage 10 MW, da je prošle godine raspisan tender za gradnju solarne elektrane snage 100 MW, kao i da se priprema projekat za gradnju još jedne elektrane snage 20 MW.

Sa 56 MW na ova dva tendera za privatno i državno zemljište dolazimo do skoro 200 MW, što je plan koji je na početku postavila ova Vlada, istakao je on.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.