Pozitivna strana karantina: Delfini i labudovi ponovo u Veneciji

Kako bi spriječili širenje COVID-19, države se polako pretvaraju u karantene pa je većina putovanja u države Evropske unije zabranjena. Italija, epicentar širenja virusa na kontinentu, potpuno je zatvorena za putovanja. Kanali u Veneciji, koji su obično prepuni turista i u kojima je rječni saobraćaj jako aktivan, skoro su prazni. Ljudi na društvenim mrežama postavljaju fotografije, videozapise prizora koji dugo nisu viđeni u ovom popularnom gradu. Za Italiju, u kojoj je oboljelo više od 35.000 ljudi, a umrlo skoro 3.000, pojava delfina, labudova i divljih svinja, jedina je pozitivna stvar koju je pandemija izazvala.

https://twitter.com/ikaveri/status/1239660248207589383?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1239660248207589383&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.klix.ba%2Flifestyle%2Fputovanja%2Fpozitivna-strana-karantina-delfini-i-labudovi-ponovo-u-veneciji%2F200319100

Gradonačelnik Venecije istaknuo je da kanali možda izgledaju čišće nego što su bili prije karantina, ali da to ne znači da se kvaliteta vode poboljšala. Međutim, ne mogu tvrditi da karantin nije imao nikakav pozitivan učinak na životnu sredinu grada koji se prije samo nekoliko mjeseci borio s prekomjernim turizmom. S druge strane, zrak je manje zagađen jer je zbog ograničenog kretanja građana, rječni saobraćaj sveden na minimum.

Italijani su se otkad je uveden karantin okrenuli društvenim mrežama kako bi širili pozitivne vibracije. Videosnimci Talijana koji pjevaju sa svojih balkona postali su viralni. Inspirirali su Bona, frontmena grupe U2 da objavi novu glazbu na svoje Instagram i Facebook profile”, prenosi The Hill.

Preuzeto: klix.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.